Pelješki most – simbol novih političkih podjela unutar BiH

Bakir Izetbegović, političar koji je u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dvapočetkom ove godine zaprijetio ratom ukoliko Hrvati u Bosni i Hercegovini budu tražili treći entitet, posljednjih dana predizbornu kampanju usmjerio je ka “problemu” izgradnje Pelješkog mosta.

U svom priopćenju medijima, Izetbegović je optužio Republiku Hrvatsku za kršenje suvereniteta BiH pa je između ostalog rekao: “Zaštita suverenih prava države BiH nije pitanje jednog čovjeka ili jednog naroda, nego ustanova i zakonska obaveza svih predstavnika i institucija BiH. Zato su institucije BiH dužne da nastave poduzimati sve aktivnosti na zaštiti interesa i prava BiH.”

Pojam suvereniteta podrazumijeva vrhovnu vlast nad svim osobama i stvarima na području jedne države koja pripada suverenu – u srednjem vijeku – šefu države, a u suvremenom dobu – narodu. Suverena država neovisna je i ravnopravna s drugim državama.

Analizirajući gore navedenu izjavu, nemoguće je ne zapitati se kako Izetbegović nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH ne smatra narušavanjem suvereniteta i integriteta države. Već dvije godine traju pregovori o izmjenama izbornog zakona nakon što je Ustavni sud po prizivu Bože Ljubića zaključio kako su neustavne bile njegove odredbe koje su definirale način izbora zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH. Kako bi bilo lijepo da Izetbegović shvaća da pitanje izbornog zakona, a ne Pelješkog mosta nije pitanje jednog čovjeka ili jednog naroda, nego ustavna i zakonska obveza svih predstavnika i institucija BiH.

Snaga koja proizlazi iz izjava Zlatka Dalića pretvara se u dugoočekivani faktor društvenog oporavka?

Komšić, onaj kojeg su Bošnjaci izabrali Hrvatima u BiH kao njihovog člana Predsjedništva, stao je na stranu svog ‘neslužbenog’ šefa i ponovno u Bosni i Hercegovini službena politika potiče i kreira nacionalne podjele.

O neutemeljenim tvrdnjama vezanima za sam Pelješki most dovoljno su rekli stručnjaci za međunarodno pravo mora, a toga je vjerojatno svjestan i sam Izetbegović, ali u ratu, ljubavi i u izbornoj godini je očito zaista sve dopušteno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *