Julija Timošenko najavila kandidaturu za predsjedničke izbore: najava novih komunikacijskih smjernica

Bivša premijerka Ukrajine, Julija Timošenko najavljuje kandidaturu za predsjedničke izbore koji će se održati u proljeće 2019. godine. Najava kampanje pod geslom ‘Novi smjer za Ukrajinu’ bivše premijerke donosi i retorički zaokret koji će se prvenstveno manifestirati kroz odnose s ruskim političarima. Unatoč porazima na predsjedničkim izborima 2010. te 2014. godine, 57-godišnja bivša premijerka vodi prema rezultatima anketa provođenim na atipično visokom uzorku. Sadašnji ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nije najavio ponovnu kandidaturu, što ide u prilog Timošenko koja je poznata po agresivnoj retorici prema aktualnim predsjednicima.

Jedan od najboljih ukrajinskih političkih govora održala je upravo Timošenko nakon pobjede na parlamentarnim izborima 2007. godine. Ono što je karakteristično za ukrajinski politički diskurs jest traženje unutarnjih neprijatelja, za razliku od većine europskih zemalja gdje političari često kao glavne ‘neprijatelje naroda’ navode upravo političare izvan granica matične države. Primjera u europskim demokracijama ima i više nego dovoljno, a navodimo samo neke poput mađarske te retorike Viktora Orbana koji je u konstantnoj potrazi za vanjskim neprijateljima ili novi potpredsjednik talijanske vlade Matteo Salvini. Navedena karakteristika primjetna je i u govorima Julije Timošenko koja je poznata široj javnosti kao čest kritičar Viktora Juščenka, bivšeg ukrajinskog predsjednika.

Iako je često koristila argument autoriteta kao glavnu odrednicu vlastitog političkog diskursa, kod Timošenko argumentacija ne staje na preliminarnom dijelu, već vlastite tvrdnje kvalitetno argumentira čestim navođenjem izvora, odnosno pozivanjem na dokumente. Agresivnom retorikom prema oporbi s jedne strane, a s druge strane uvjeravanje vlastitih pristaša emocijama, odnosno etosom, Timošenko ulazi u nešto uži krug kvalitetnih modernih europskih političara. Iako poznata upravo po agresivnoj retorici, Timošenko u posljednjim televizijskim nastupima najavljuje moderniju, odnosno umjereniju proeuropski orijentiranu politiku, kao i komunikacijske smjernice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *