Blesimetar ili teleprompter

Blesimetar, odnosno teleprompter je tehnička naprava koja se najčešće koristi u TV-produkcijama (rjeđe je moguće i u filmskim), kao i prilikom držanja predavanja ili govora, a s ciljem da gledatelji dobiju dojam kako govornik (voditelj, predavač, izvjestitelj i sl.) govori slobodno. U današnje ga vrijeme najčešće koriste voditelji informativnih emisija i različitih TV-emisija, ali popularni su i među političarima, pogotovo ako se radi o dužim obraćanjima.

Tekst koji se projicira unosi se u poseban program, a dinamiku kojom se pojavljuje na ekranu određuju sami voditelji, odnosno govornici, bilo pritiskom na daljinski upravljač ili prekidač nogom (što se češće koristi ako osoba sjedi za nekim pultom, kao npr. u informativnom programu). Blesimetar je u kontinuiranoj upotrebi od pedesetih godina prošlog stoljeća.

Kako/gdje ga postaviti?

Najčešće se u televizijskim studijima postavlja tako da se ispod objektiva kamere u koju voditelj ili govornik usmjerava pogled montira monitor koji prikazuje obrnutu zrcalnu sliku pripremljenog teksta. Međutim, pomoću jednosmjernog ogledala koje se nalazi ispred objektiva kamere, voditelj isti tekst može bez problema čitati, bez da mora pomaknuti pogled s kamere. On zapravo ne gleda u kameru, već čita tekst, a objektiv kamere upravo je tamo gdje je i tekst. Posebno u suvremeno vrijeme tehnika blesimetra gotovo nimalo ne utječe na kvalitetu kadrova koje kamera snima, a ukoliko i dođe do pomaka kadra, sve se može naknadno ispraviti intervencijom režije.

Ako se radi o predavanjima ili obraćanjima za javnost, kakve češće drže političari ili znanstvenici, postavljaju se po dva lagano zatamnjena ogledala, jedno sa svake strane vidnog polja govornika. Projektori teksta nalaze se na tlu, a ogledala koja zrcale tekst govora na stativima. Dinamika se može namjestiti tako da različiti monitori prikazuju različite dijelove teksta, tako da će izlagač ili govornik nesvjesnim prelaženjem slijeva nadesno pogledom obuhvatiti čitavi auditorij, dok će središnji dio ostati otvoren za što bolje kadrove novinarskih kamera.

Kako ga koristiti?

Jasno je da je blesimetar velika pomoć, poput digitalne tople deke u hladnom svijetu treme i nesigurnosti u svoj nastup. Ipak, pravilno čitanje s blesimetra vrlo je zahtjevno i traži podosta vježbe. Neki čak u pitanje dovode njegovu korisnost, s obzirom na uloženi napor.

Najvažnije pravilo korištenja blesimetra jest pravilo tempa govora. Tempo je jedna od suprasegmentalnih odrednica govora koja se u bitnome mijenja, s obzirom na logičke stanke, potrebu isticanja i oblikovanja strukture govora. Ukoliko izlagač sam ne upravlja tempom kojim se tekst pojavljuje na blesimetru, potrebno je osigurati da operater koji izmjenjuje tekst prati tempo govornika, a nikako da to bude suprotno. Zbog toga se prije snimanja ili prijenosa preporučuje vježbanje koordinacije i korištenja blesimetra, od samog navikavanja na brzinu, pa sve do rasprave o tehničkim pitanjima, poput veličine fonta ili visine postavljanja zrcala.

Još jedna važna odlika korištenja blesimetra jest prirodnost. Iako to nikome nije prirodno okruženje, pod svaku cijenu treba izbjeći „teniski meč“ očima, odnosno brza lutanja pogledom s jedne strane na drugu. Iskusni stručnjaci predlažu zadržavanje pogleda na jednoj strani, na primjerice desnom panelu, sve do trenutka kada završava neki odlomak teksta, ili čitavi diskurs o nekoj temi. Takvu, kod gledatelja i logičku stanku, potom se može iskoristiti za promjenu smjera pogleda.

Osim korištenja unaprijed pripremljenog teksta na blesimetru, svim govornicima se preporuča i umetanje odlomaka slobodnog govora: može se raditi o digresijama o već spomenutoj temi, navođenju primjera, ili što je u posljednje vrijeme vrlo popularno kod nas, voditeljski komentar na sadržaj vijesti i priloga. Takvi se odlomci jasno mogu markirati u tekstu blesimetra, a za vrijeme trajanje digresije tijek teksta se zaustavlja.

Na kraju, važno je spomenuti da je blesimetar namijenjen pomoći, a ne preuzimanju odgovornosti. Kao i svi tehnički alati, može se pokvariti, prikazati odlomke krivim redoslijedom ili jednostavno – stati. U tim slučajevima važno je da voditelji, odnosno govornici pred sobom imaju i ispisane verzije teksta, s naznačenim završetcima stranica, kako bi se mogli brže snaći. Nije manje važno ni to da je, bez obzira na blesimetar, uvijek potrebno uvježbati i upamtiti barem redoslijed odlomaka prije nego prijenos ili snimanje krene.

Savjeti za čitanje

Kada su u pitanju savjeti za korištenje blesimetra, najprije je potrebno krenuti od temeljnog pitanja: Je li on uopće potreban? Naime, netočno je da korištenje ove mogućnosti smanjuje vrijeme potrebno za pripremu nastupa. Nasuprot tomu, ono ga dodatno i povećava jer nije jednostavno ovladati čitanjem takvog oblika teksta. Ako gledajući profesionalne govornike i dobijemo dojam da je to lako, rezultat je to višegodišnjeg rada i složenih vježbi koje su morali proći.

Nastavno na prvi savjet, nikada nije preporučljivo baš sve prepustiti tehnici: dobar govornik ili voditelj u svakome trenutku zna o čemu govori i zašto govori o tome. U suprotnom, prijeti opasnost ravnodušnog i neizražajnog čitanja unaprijed pripremljenog teksta, što kod voditelja informativnog programa vodi do gubitka povjerenja gledatelja, a kod političara i do mnogo gorih pretpostavki, kao one o neiskrenosti ili nezainteresiranosti.

Kako bi se izbjegao upravo spomenuti scenarij preporuča se (naravno, ako to situacija dopušta) poneki flert s objektivom kamere. Posebno ako se radi o davanju komentara ili asocijacija povezanih s temom dana, kameru se može, a dapače i preporučuje, promatrati kao sugovornika.

Nadalje, i tekstove za blesimetar potrebno je oblikovati sukladno namjeri govornika. U načelu uvijek bolje prolaze kraće i provokativnije rečenice, jer je kod takvih teže dokučiti da se radi o unaprijed pripremljenom tekstu, a i ekspresija je mnogo izražajnija. Osim toga, poneke duže rečenice ne bi mogle u cijelosti stati na monitor blesimetra, pa ih se zato izbjegava.

Što se tehničkih savjeta tiče, struka preporučuje što manje i udaljenije monitore, upravo kako bi se izbjegao, već spomenuti, ping-pong efekt s pogledom.

I za kraj savjeta, spomenimo i Murphyjev zakon. Sve ono što može poći po krivu, kad-tad će poći, a tako je i s korištenjem bilo kojeg oblika tehničke opreme. Zbog toga, s vremena na vrijeme dobro je simulirati i situacije u kojima je blesimetar zastao, prikazao krivi odlomak teksta ili jednostavno otkazao poslušnost. I piloti vježbaju prisilna slijetanja i slijetanja u vodu, nadajući se da to u stvarnosti neće morati primijeniti.

Na samom kraju, ponovit ćemo najvažnije načelo korištenja blesimetra: Nikada ne prestati vježbati!

Kako amaterski postaviti – online aplikacije

Amaterski blesimetar može se napraviti i kod kuće, od okvira za slike, pomičnog zrcala i izvora teksta, tableta ili pametnog telefona. Za vježbu ili tek povremenu upotrebu, mogu se preuzeti i mobilne aplikacije, kao što su Prompster (Android ili iOS) ili te PromptSmart Pro (iOS).

Gdje u Hrvatskoj iznajmiti? Cijena? (Nemoj nikoga zvati. Samo pregledaj web)

Cijena novog blesimetra je, ovisno o modelu, oko 75 000 kuna (izvor: Jutarnji list), dok se za najam plaća i do 20 000 kuna, ovisno o potrebama postavljanja (je li studijsko ili terensko postavljanje). Ako se iznajmi studio u kojem već postoji blesimetar, cijena ovisi o terminu i TV kući, a ti podaci nisu javni niti za jednu koncesioniranu TV-postaju. Jedina Produkcija koja oglašava mogućnost unajmljivanja studija jest Kreator TV, a i oni šalju cijenu na upit.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *