Winston Churchill: Ne mogu vam obećati ništa osim krvi, patnje, suza i znoja (1940.)

1940. godine Winston Churchill, novi britanski premijer, poručio je parlamentu kako će Ujedinjena Kraljevina voditi rat protiv neprijatelja na moru, na zemlji i u zraku kako bi pobijedili protiv čudovišne diktature.

Ovaj pripadnik Torijevaca tada je svim građanima predložio da bezuvjetno pomognu Ujedinjenoj Kraljevini kako bi izašli kao pobjednici, što je na koncu i ostvario pobjedom protiv Njemačke. Osim velike vojne i strateške važnosti, ovaj potez ostaje zapamčen i kroz retoričku prizmu jednim od najboljih govora u modernoj povijesti čovječanstva.

Ne mogu vam obećati ništa osim krvi, patnje, suza i znoja (1940.)

Valja imati na umu da smo u pripremnom razdoblju za jednu od najvećih bitaka u povijesti, da djelujemo na mnogim točkama u Norveškoj i u Nizozemskoj, da se moramo pripremiti za akcije na Sredozemlju, da su zračne bitke neprekidno u tijeku, a mnoge su se pripreme trebale obaviti i ovdje, kod kuće. S obzirom na težinu krize, nadam se da će mi biti oprošteno što ću se danas Domu obratiti vrlo kratko. Nadam se da će svi moji prijatelji i kolege, ili moji bivši kolege, kojima je na srcu politička obnova, imati razumijevanja za svako odstupanje od uobičajenog načina ophođenja, na što nas prisiljavaju okolnosti. Reći ću ovome domu, kao što sam rekao i onima koji su se pridružili Vladi: “Ne mogu vam obećati ništa osim krvi, patnje, suza i znoja.”

Pred nama je nadasve teško iskušenje. Očekuju nas mnogi, mnogi dugi mjeseci borbe i patnje. Pitate koja će biti naša politika. Reći ću vam: borit ćemo se na moru, na kopnu i u zraku, koliko god nam mogućnosti budu dopuštale, a Bog podario snage; poći ćemo u borbu protiv čudovišne tiranije, dosad nikad nadiđene u mračnome, žaljenja vrijednome popisu ljudskih zločina. To je naša politika. Pitat ćete koji nam je cilj. Mogu odgovoriti jednom riječju: pobjeda – pobjeda po svaku cijenu, pobjeda usprkos svom nasilju, pobjeda bez obzira na dužinu i težinu puta; jer bez pobjede nema ni života. Shvatite to; nema života za Britansko carstvo; nema života za sve ono za što se zauzimalo Britansko carstvo, nema života za nuždu i zahtjev vremena da čovječanstvo krene naprijed prema svome cilju. Ali svoju zadaću preuzimam s radošću i nadom. Siguran sam da će ljudi znati prepoznati naš poziv. U ovom trenutku osjećam se ovlaštenim obratiti se za pomoć svima i kazati: “Dođite, pođimo naprijed zajedno, ujedinjenim snagama.”

Iz filma “Darkest Hour” (2017.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *