Theodore Roosevelt: Manje poznati ‘Roosevelt’ koji je obilježio svijet

Na prezime Roosevelt mnogi se prisjete Franklina Roosevelta, američkog državnika koji je preminuo nekoliko mjeseci prije pobjedonosnog završetka II. svjetskog rata i njegove vojske.

No, iako nije najistaknutiji Roosevelt kroz povijest, Theodore Roosevelt ostaje zabilježen kao direktan borac protiv trustova i haračanja prirodnih bogatstava Sjedinjenih američkih država, a posredovanjem između Rusije i tadašnjeg Japanskog carstva zaslužio je i Nobelovu nagradu za mir.

Američka politika bogata je raznim narodnim mudrostima, od kojih u ovom kontekstu treba izdvojiti gledaj tko je protiv nekoga, kako bi znao kakav je uistinu taj. Upravo je Richard Hofstadter, inače umjereni marksist, oštro kritizirao , a zapravo dao nemjerljiv dokaz njegovog istinskog podređenja konzervativizmu (‘Mahniti rast i brza industrijska ekspanzija koji su preplavili Ameriku za njegova života pojačali su društvene napetosti i za sobom ostavili zbunjenost, ljutnju i strah, koje je iznenada ubrzala depresija devedesetih. Njegova psihološka funkcija bila je ublažiti ove tjeskobe eksplozijom užurbana djelovanja i ublažiti ove strahove, autoritativno koreći demone koji ih izazivaju. Ojačan i uvježban dugom borbom s vlastitom nesigurnošću, bio je vrhunski terapeut srednje klase’ – The American Political Tradition and the Men Who Made It).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *