Franklin Delano Roosevelt: Jedino čega se trebamo strašiti jest strah

Prvi inauguracijski govor Franklina Delano Roosevelta iz 1933. godine obilježen je sjajnim retoričkim konstrukcijama koje se i danas upotrebljavaju u raznim prigodnim govorima. Roosevelt je uspio određenim političkim, ali i retoričkim potezima, izvesti Sjedinjene Američke Države iz krize, što se reflektiralo i na inauguracijski govor čiji dio donosimo u nastavku.

Na iskazano mi povjerenje uzvratit ću hrabrošću i odanošću primjerenima trenutku. To je najmanje što mogu učiniti.

Pred nama su teški dani koji iziskuju veliku srčanost i jedinstvo naroda; uz jasnu spoznaju da tragamo za starim i dragocjenim moralnim načelima; uz nedvojbeno zadovoljstvo što ga pruža nepokolebljivo obnašanje dužnosti, kako mladih, tako i starih.

Želja nam je osigurati cjelovit i trajni život nacije. Ne sumnjamo u budućnost osnova demokracije. Narod Sjedinjenih Država nije zakazao. I u razdoblju krize jasno je istaknuo želju za neposrednim i snažnim djelovanjem. Zatražio je vodstvo koje će osigurati stegu i pravi put.

Mene je izabrao za sadašnjeg izvršitelja svojih želja. Primam svoju dužnost kao njihov poklon. Zahvaljujući na povjerenju koje mi je iskazala nacija, skromno se obraćam Bogu za blagoslov.

Neka On zaštiti svakoga i sve nas! Neka mi On bude vodičem u nadolazećim danima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *