Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Velikan svjetske književnosti

Fjodor Mihajlovič Dostojevski, rođen na današnji dan 1821. godine u Moskvi, bio je ruski književnik te jedan od najznačajnijih književnika u ljudskoj povijesti. Ovaj predstavnik realizma obilježio je našu povijest svojim romanima: Zločin i kazna, Braća Karamazovi, Bjesovi, Idiot, Kockar, Poniženi i uvrijeđeni te Mladić.

U nastavku donosimo nekoliko poznatijih citata ruskog književnika.

Braćo, ne prezirite ljude zbog njihovih grijehova; ljubite ih i onda kad su grešnici, jer takva nas ljubav čini sličnima Bogu.

Dragovoljno, potpuno svjesno i ničim neprisiljeno žrtvovanje sebe cijelog na korist svih, po mojem je sudu znak najvišeg samovladanja, najveće slobode vlastite volje. Dobrovoljno položiti život za sve ljude, ići za sve na križ, na lomaču, može samo najrazvijenija ličnost.

Pravednik umire, a svjetlost njegova ostaje.Ako te svi ostave i otjeraju silom, te ostaneš sam, padni na zemlju i ljubi je, pokvasi je svojim suzama. I zemlja će donijeti plod od tvojih suza, mada te nitko nije vidio ni čuo u tvojoj samoći.

Istinski realist, ako ne vjeruje, uvijek će u sebi naći i snagu i sposobnost da ne povjeruje u čudo, a pojavi li se čudo pred njim kao neoboriva činjenica, prije će posumnjati u svoje osjećaje nego priznati činjenicu.

Jer tajna čovječjeg života nije u tome da samo živi, već u tome zašto živi. Bez čvrste predodžbe zašto živi, čovjek ne bi prestao živjeti i prije bi uništio sebe nego ostao na zemlji, makar svuda naokolo njega bio sam kruh.

Prije nego što doista ne postaneš svakome brat, neće nastati bratstvo. Nikada ljudi neće moći nikakvom naukom i nikakvim pomoćnim sredstvima podijeliti među sobom svoja dobra i svoja prava, a da ne učine jedan drugome krivo. Uvijek će svakome biti malo, i uvijek će mrmljati jedan na drugoga i uništavati jedan drugoga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *