Rođendan hrvatske zastave, snažnog kondenzacijskog simbola

Jedan od tipičnih kondenzacijskih simbola je nacionalna zastava koja se često koristi na predizbornim skupovima u znak potpore političaru ili političkoj opciji. Reakcija na simbol u vidu nacionalne zastave će biti ista, ali iz potpuno različitih razloga. Određena grupacija će pozitivnu stranu nacionalne zastave gledati kroz prizmu domoljublja dok će za druge to biti identificiranje sa žrtvama, treći će biti nostalgični za prošlošću, a četvrti će osjećati ponos i slično. Stvaranje koalicija i ujedinjenja ljudi različitog političkog stajališta nastaje upravo zbog pronalaska zajedničkog jezika pri korištenju istih simbola.

Hrvatska zastava danas slavi svoj 170. rođendan, a povodom proslave održati će se i svečana akademija u Hrvatskom institutu za povijest. Na današnji dan, 1848. godine povodom ustoličenja bana Jelačića na mjesto bana prvi put je službeno prikazana hrvatska trobojnica. Uz tri boje koje su do danas zadržale izvornu smisao, na zastavi se prikazuju i grbovi kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije.

Povijest trobojnica u europskim državama nastaje nakon Francuske revolucije, kada započinje proces izgradnje država i kraljevina na nešto liberalnijim načelima nego što je tada prevladavala politička situacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *