Revolucionarni govori žena koje su mijenjale svijet

Od antičkih filozofa, preko revolucionara i političara, pa sve do današnjih motivacijskih govornika, govori imaju snagu mijenjati ili utjecati na žurne promjene u društvu. U povodu Dana žena u nastavku donosimo pet govora žena koje su obilježile svjetsku povijest vlastitim retoričkim sposobnostima:

5. Emmeline Pankhurst

Politički angažirana obitelj u kojoj je odrasla uvelike je utjecala na rani aktivizam Emmeline Pankhurst, pa tako pronalazimo podatke kako je već s 14 godina sudjelovala na prvom javnom skupu o ženskom pravu na glasovanje. Uz potporu supruga, odvjetnika i socijalista Richarda Pankhursta, Emmeline pokreće Ligu za ženska prava (Women’s Franchize Ligue) koja postaje predvodnik ženskih štrajkova među kojima je najpoznatiji štrajk u tvornici Bryant i May (Matchgirls Strike 1888. godina).

Ostavili ste na teret ženama svoje zemlje, muškarci svih civiliziranih zemalja su ostavili ženama da se same izbore za svoje spasenje. To ono što sada radimo u Engleskoj. Ljudski je život za nas svetinja, no kažemo, ako bilo koji život treba biti žrtvovan, onda će to biti naš; nećemo to učiniti same, nego ćemo neprijatelja staviti u poziciju da mora odlučiti da nam ili da slobodu ili smrt.“

4. Diana Spencer

Iako je postala medijska junakinja preko noći, Diana Spencer tijekom cijelog života zadržava jednostavnost kako bi bila dostupna svima, a ujedno i jednostavnost govornog stila. Upravo njene geste, poput osmijeha te rukovanja sa svima postaju dovoljan argument zašto je i nakon 20 godina ostala ikona ljubaznosti i suosjećanja.

Mislim da je najveća bolest od koje svijet pati danas i u ovom dobu, činenica da se ljudi osjećaju nevoljenima. Znam da mogu dati ljubav na minut, pola sata, na jedan dan, mjesec dana, ali ja mogu dati ljubav. Vrlo sam sretna što pružam ljubav, ja to želim činiti“

3. Severn Suzuki

Iako široj javnosti nepoznata, Severn Suzuki od malih nogu kreira javne politike organizacija za zaštitu prirode. Ostat će zapamćena kako je sa samo devet godina osnovala ECO (Environmental Children’s Organization) s kojim sudjeluje na svjetskom summitu UN-a o zaštiti naše planete u Rio de Janeiru.

2. Margaret Thatcher

Margaret Thatcher ostat će zabilježena kao jedna od najkontroverznijih političara novijeg doba. Iako u isto vrijeme idealizirana i osporavana, pokazuje iznimnu retoričku sposobnost, a ostat će upamćena po mnogim kratkim i kontroverznim izjavama. Nekoliko od njih donosimo u nastavku:

„Dame i gospodo, stojim večeras pred vama u svojoj crvenoj haljini, našminkanog lica i nježno počešljane kose… Željezna dama zapadnog svijeta, kažu. Ja? Veliki borac u Hladnom ratu? Pa, da… Ako tako žele interpretirati moj način na koji branim vrijednosti i slobode koje su temelji našeg načina života.“

„Nakon što polovicu političkog života provedete baveći se dosadnim temama poput zaštite okoliša, prilično je uzbudljivo baviti se pravom krizom!“   (komentar Falklandskog rata)

1. Sveta Majka Terezija

Majka Terezija vlastitim postupcima svjedoči osnovni smisao katoličke svetosti. Kako sama kaže, kod nje se javlja silna želja za pomaganjem najsiromašnijima. Nije posustala, bez obzira na opasnost po vlastiti život. Osim po humanitarnom radu, ostat će upamćena po govoru u Washingtonu, na Međunarodnom molitvenom doručku pred vodećim ljudima iz društvenog, političkog i poslovnog svijeta.

 

Matej Brečić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *