Periklo kao državnik i govornik: vlastito političko djelovanje kreira na interesima cjelokupnog demosa

Perikla pamtimo kao starogrčkog državnika, ali i kao vrsnog govornika te pripadnika atenske aristokracije. Vlastitu popularnost zahvaljuje ponajviše zalaganju za cjelokupni atenski demos (narod). Riječ je o govorniku kvalitetnog obrazovanja koji je vlastitim govorima, ali i promjenama koje je implementirao u društvo stvorio zlatno razdoblje atenske povijesti, s razlogom prozvane Periklovo doba. Riječ je o dobu kada je demokracija dosegla puni, izvorni smisao postojanja, a Atena postala sinonim najljepšeg i najbogatijeg grada helenskog svijeta.

Periklo nije težio za častima niti igda za javnim službama, pa ipak su ga slušali kao kralja: tako je svojom ozbiljnošću, svojom prijaznošću u razgovoru, svojim dobročinstvima, a osobito divnom svojom rječitošću sva srca pridobio. Što bi god svjetovao, narod bi s velikim oduševljenjem prihvatio: koga bi on tužio, taj bi osuđen; koga bi on branio, taj bi riješen. On je od najvećih Atenjana bio jedini, od koga se do smrti ljubav sugrađana nije odvratila.

Interesantno je kako gotovo sve informacije o životu te političkom djelovanju Perikla pronalazimo kod dva povjesničara – starogrčki Tukidid te rimski Plutarh.  Tukidid, četrdeset godina mlađi od samog Perikla, vlastite spise gradi na Periklove intelektualne te vojničke sposobnosti, pa tako čitamo o izvrsnom poznavanju vojnog vodstva, ili u današnjem diskursu liderstva. Irelevantne podatke izbacuje, poput biografskih detalja koje popunjava Plutarh otprilike 500 godina kasnije koji ga opisuje kao vojskovođu nepokolebljivih vrlina koji je bio u stanju uspješno se nositi s promjenjivim masama.

Politika se može definirati i kao borba za ispravni poredak kojom upravljaju interesi, a vodi se sredstvima moći. Iako se naglasak stavlja na ponešto oštrije riječi poput borbe, poretka i moći, politički život je zbog raznih promjena u paradigmi postao isprazan, široj javnosti potpuno nezanimljiv. Termin poput ‘nezamjenjivi političar’ zvuči danas kao tek isprazan mit, a kvalitete jednog Perikla postaju nedostižne, iako mnogi, barem u vlastitoj promociji, teže za istima.

U komunikacijskom segmentu ponajviše ostaje upamćen po poruci koju je odaslao Atenjanima nakon Peloponeskog rata. Sama poruka uključuje poginule sunarodnjake, ali i socijalnu komponentu koja uključuje njihove sinove kojima Atena treba omogućiti državnu skrb. Po uzoru na Perikla, i danas pronalazimo retorički kvalitetne poruke koje se odnose na izgubljene živote u kontekstu političko-ratnih odnosa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *