Neville Chamberlain: ‘Naša je zemlja u ratu s Njemačkom’

Neville Chamberlain bio je britanski političar te je od 1922. do 1931. godine obnašao više ministarskih dužnosti. Kao premijer britanske vlade od 1937. do 1940. godine naivno nasjeda Hitlerovoj tobožnjoj mirnodopskoj politici što će uvelike obilježiti i njegovo kasnije političko djelovanje.

3. rujna 1939. godine ‘Naša je zemlja u ratu s Njemačkom’

Obraćam vam se iz svoga kabineta u Downing Streetu broj 10.

Jutros je britanski veleposlanik u Berlinu uručio njemačkoj vladi našu konačnu notu u kojoj stoji da ako nam danas do 11 sati ne pošalju obavijest da su spremni povući svoje snage iz Poljske, bit će to objava rata između naših zemalja.

Moram vam reći da nismo primili nikakvu obavijest te da je, dakle, od sada naša zemlja s Njemačkom u ratu.

Možete zamisliti kakav je za mene bio udarac spoznaja da su propala sva moja dugotrajna nastojanja da postignemo mir. Pa ipak, ne vjerujem da sam mogao učiniti išta više ili išta drukčije, što bi polučilo više uspjeha.

Sve do samoga kraja postojala je mogućnost postizanja časnoga mirovnog sporazuma između Njemačke i Poljske, ali Hitler to, očito, nije želio. Po svemu sudeći, on je već bio odlučio napasti Poljsku, bez obzira na sve. Iako sada govori kako je on nudio prihvatljive sporazume koje Poljaci nisu htjeli prihvatiti, to nije istina.

Nikakvi prijedlozi nisu bili ponuđeni ni Poljacima ni nama. I, premda su ih njemački mediji najavili u četvrtak navečer, Hitler nije čekao da čuje ičije mišljenje o njima, već je svojim jedinicama zapovjedio da prijeđu granicu s Poljskom. Taj njegov čin uvjerljivo dokazuje kako nema smisla od toga čovjeka očekivati da će ikada odustati od toga da svoj cilj postigne uporabom sile. To znači da se i njega može zaustaviti samo silom.

Ispunjavajući svoju obvezu, mi i Francuska pomoći ćemo Poljskoj koja se tako hrabro brani od podmukloga i ničim izazvanoga napada na svoj narod. Naša je savjest čista. Učinili smo sve što jedna zemlja može učiniti da bi se postigao mir. Međutim, situacija u kojoj se nije moglo vjerovati ni jednoj jedinoj riječi njemačkoga vođe i u kojoj se nijedan narod ni država više ne mogu osjećati sigurnima, postala je neodrživom. Danas, kada smo odlučni u svojoj nakani da tu situaciju razriješimo, ja znam da će svatko od vas mirno i odvažno ispuniti svoju dužnost.

U trenutku poput ovoga riječi potpore koje smo primili od Carstva za nas su duboko poticajne i ohrabrujuće.

Čim završim ovaj govor, od vlade ćete dobiti podrobnije obavijesti. Ja vas molim da ih poslušate s krajnjom pozornošću. Vlada je razradila plan kojim će se moći osigurati normalno funkcioniranje zemlje u teškim danima, punima iskušenja, koji nas, možda, očekuju. No da bi taj plan bio uspješno proveden, potrebna je i vaša pomoć.

Možda ćete se odlučiti sudjelovati u borbenim jedinicama ili kao dobrovoljci u nekom od ogranaka Civilne zaštite. U svakome slučaju, prijavit ćete se u skladu s uputama koje ćete primiti. Neki od vas možda će raditi poslove bitne za život naroda u ratnim uvjetima – u tvornicama, transportu, u javnim ustanovama ili na poslovima nabave osnovnih potrepština. Bilo kako bilo, životno je važno da svatko obavi svoj posao kako valja.

A sada, neka vas Bog sve blagoslovi. Neka On stane na stranu dobra. Mi ćemo se boriti samo protiv sila zla: okrutnosti, krivovjerja, nepravde, nasilja i progona. U toj borbi, uvjeren sam, dobro će pobijediti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *