Nelson Mandela: Nezaustavljiv hod prema slobodi (1990.)

Možda i ponajbolji govor izrekao je Nelson Mandela 20. travnja 1964. godine ispred sudnice u Pretoriji. Ono što je trebalo biti tek iznošenje obrane pred širim auditorijem, pretvorilo se u polusatnu poduku koja je sadržavala bitne segmente – povijest, politiku, ljudska prava, ali i poduka o životu.

Nelson Mandela: Nezaustavljiv hod prema slobodi (1990.)

Pozivamo svoje bijele sunarodnjake da nam se pridruže u stvaranju nove Južnoafričke Republike. Pokret za slobodu i vaš je politički dom. Pozivamo međunarodnu zajednicu da ustraje u izolaciji režima apartheida. Ukinuti danas sankcije značilo bi preuzeti rizik da se zaustavi proces koji vodi potpunom ukidanju apartheida.

Za naš marš prema slobodi nema povratka. Ne smijemo dopustiti da nam se na putu ispriječi strah. Svima zajamčeno pravo glasa na općim izborima u novoj, ujedinjenoj, demokratskoj i nerasističkoj Južnoafričkoj Republici, jedini je put k miru i rasnoj slozi.

Na kraju, želio bih ponoviti riječi što sam ih izgovorio za vrijeme sudskog procesa koji se protiv mene vodio 1964. Danas su te riječi jednako istinite kao što su bile i onda. Citiram: Ja se borim i protiv bijele i protiv crne dominacije. Moj je ideal demokratsko i slobodno društvo u kojemu svi ljudi žive zajedno, u slozi i s jednakim mogućnostima. To je ideal u koji vjerujem, za koji želim živjeti i koji se nadam ostvariti. A, bude li potrebno, za taj sam ideal spreman i umrijeti. Amandla (moć)!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *