Navik on živi ki zgine pošteno – na današnji dan rođen hrvatski plemić Fran Krsto Frankopan

Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan u Beču su caru, odnosno kralju, željeli objasniti razloge hrvatskoga nezadovoljstva, međutim, Leopold I. dao ih je uhititi i osudio na smrt te ubio odsijecanjem glave 30. travnja 1671. u Bečkom Novom Mjestu, a njihova žrtva zajednički je ugrađena u Hrvatsku s mnoštvom onih koji su za njezinu slobodu darovali ono što su najvrjednije imali. Nakon jednogodišnje istrage, na blagoslov J. P. Hochera, osuđeni su na smrt odsijecanjem glave i desne ruke (uvreda kralja i izdaja zemlje). U presudi Petra Zrinskog između ostalog pronalazimo: “… da je počinio najveće grijehe time što je nastojao okruniti se za nezavisnog hrvatskog vladara. Umjesto krune, čeka ga krvavi mač…”

Slaveći posljednjeg Zrinskog i posljednjeg Frankopana, ne slavimo u njima samo najdivnije predstavnike onoga doba u našem narodu, nego ih slavimo kao rijetke ljude, koji se ne rodiše za stotinu, nego za stotine godine prerano. – Antun Gustav Matoš

Iako su povijesni dokumenti po vjerodostojnosti potpuniji kod Petra Zrinskog, obitelj Frankopani su pripadali najbogatijim i najutjecajnijim hrvatskim obiteljima u srednjem vijeku. U današnjem kontekstu nezamislivo, obitelj Frankopan je posjedovala veliki teritorij današnjeg hrvatskog kopna, ali i otok Krk.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *