Na današnji dan umro je Oliver Cromwell, autor povijesnog govora ‘Za ime Boga, idite!’

Dana 20. travnja Cromwell je u palači Westminster prisustvovao zasjedanju Rump Parliamenta dok su imali treće čitanje zakona o pravima određenih kategorija birača, unatoč dogovoru s vojskom da se to neće dogoditi. Njegovo je strpljenje popustilo i slijedila je haranga prema “frakcijaškim” članovima kao “čoporu plaćeničkih bijednika” i “ogavnih prostitutki”, koji su prema njegovu viđenju, postali “nepodnošljivo odvratni cijeloj naciji”. Pozivajući vojnike da maknu buzdovan (“bliješteću tričariju”) iz dvorane – simbol autoriteta Parlamenta – Cromwell je svoj govor zaključio naredivši zastupnicima: “Za ime Boga, idite!” Ta će fraza odjekivati stoljećima. Upotrijebljena je ponovno, efektno, protiv premijera Nevillea Chamberlaina u svibnju 1940., neposredno prije njegove ostavke.

*(S. S. Montefiore: Govori koji su promijenili svijet)


Govor kojim je raspušten Krnji Parlament, 20. travnja 1653.

Krajnje je vrijeme za mene da prekinem vaše sjedenje na ovome mjestu, koje ste osramotili prezirom svih vrlina, i oskvrnuli svojim svakodnevnim navikama. Vi ste fiktivna družba, i neprijatelji svake dobre vladavine; vi ste čopor plaćeničkih bijednika, i poput Ezava prodali biste svoju domovinu za objed od variva, i poput Jude izdali biste svojega Boga za nekoliko novčića. Postoji li u vama ijedna vrlina? Postoji li jedna mana koju ne posjedujete? Manje ste religiozni od mojega konja; zlato je vaš Bog. Koji od vas nije trampio savjest za mito? Ima li među vama čovjek koji bi se mogao manje brinuti o javnom dobru?

Žurnije! Nestanite, vi potkupljivi robovi!

Vi ogavne prostitutke, niste li oskvrnuli ovo sveto mjesto i pretvorili Božji hram u lopovsku jazbinu svojim nemoralnim principima i porocima? Postali ste nepodnošljivo odvratni cijeloj naciji; imali ste ovdje punomoć da ispravite nedaće, a sami ste postali najveća nedaća. Vaša me zemlja stoga zaziva da očistim ovu Augijevu staju tako da stavim konačnu točku na vaše nepravedne procedure u ovome Domu; što sam uz Božju pomoć, i snagu koju mi je dao, sada i došao učiniti. Naređujem vam stoga, uz prijetnju vašim životima, da smjesta napustite ovo mjesto. Izađite! Žurnije! Nestanite, vi potkupljivi robovi! Idite! Uzmite tu bliješteću tričariju i zaključajte vrata! Za ime Boga, idite!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *