Na današnji dan rođen je John F. Kennedy, istinski vizionar i retoričar

John F. Kennedy jedan je od najpopularnijih američkih predsjednika kroz povijest, ali i kvalitetan retoričar što svjedoči i činjenica kako su njegovi govori visoko na ljestvicama najboljih govora u 20. stoljeću. Vlastitim jednostavnim govornim stilom, uz optimistične poruke, Kennedy dopire do najširih masa, posebice u kontekstu ujedinjenja cjelokupnog naroda, ono što do tada nije polazilo za rukom prethodnicima.

Iako prerano preminuli predsjednik, ostaje upamćen kao ikona američke politike, kao i po istinskom vizionarstvu kako je spreman promijeniti cjelokupan svijet. U nastavku donosimo nekoliko izjava koje su uvelike obilježile komunikacijski diskurs predsjednika, ali i cjelokupne američke javnosti.

Amerikanci, moji sugrađani, nemojte pitati šta vaša zemlja može učiniti za vas. Pitajte šta vi možete učiniti za svoju zemlju!

Danas, u slobodnom svijetu, najponosniji uzvik je: Ich bin ein Berliner!” 

“Ako se Amerika ne vodi znanjem i razumom, oni koji brkaju retoriku i realnost, koji brkaju željeno i ostvarivo, hitro će steći popularnost naizgled jednostavnim i brzim rješenjima za svaki svjetski problem” (nikad održani govor u kojem osuđuje neznanje i dezinformacije)

Neka pod ovim krovom vladaju samo mudri i iskreni” (koliko je cijenio Johna Adamsa, drugog američkog predsjednika potvrđuje činom ugraviranja ovih riječi iznad kamina u Bijeloj kući).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *