Na današnji dan rođen je Dražen Petrović, “mali lider male nacije”

Dražen Petrović je nepresušan izvor inspiracije za sve ljubitelje košarke, ali i mnogo više od toga. Riječ je o lideru male nacije, iste one nacije koja je ovo ljeto igrala finale Svjetskog prvenstva u nogometu, iste one nacije koja već godinama niže veličanstvene sportske uspjehe, bez obzira na sportsku infrastrukturu koja je blago rečeno katastrofalna. Možda bi ipak bolja riječ za infrastrukturu bila – nepostojeća. I danas se sjetimo Dražena na dan kada je rođen, na dan kada je tragično preminuo, ili na dan kada je postigao rekordan broj poena u jednoj utakmici. (Pre)malo je osoba iz javnog i političkog života koje se sjetimo s toliko emocija kao što se sjetimo Dražena, i u tome leži njegova snaga, ali i njegova potvrda kako je – “mali lider male nacije”!

Osim košarkaškog umijeća, Dražen ostavlja i izjave koje i danas motiviraju mnoge:

Ima nešto jače od mene. Najsretniji sam kada radim. Kada stojim, propadam. Teško mi je to opisati nekome tko nikad nije osjetio zvuk kada si sam u dvorani s loptom.

Nikad nisam propuštao jutarnji trening. Bilo mi je svejedno ustajem li se u šest ili sedam. U dvorani sam bio samo ja i čistačice. Postavljao sam stolce po parketu i vodio loptu između njih. Tako sam vježbao driblanje. Uživao sam u tome. Ako neki puta nisam mogao na trening, istoga trena bih se razbolio.

Nitko nikad nije dobio sve utakmice. Što prije shvatiš, bit će ti lakše. Plakanje za jednim porazom, ma koliko bio bolan, samo će usporiti karijeru. Ako si čist pred sobom, ako znaš da si sve dao za pobjedu, najbolje je zaboraviti. Zaboraviti odmah.

S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati.

Ovo je posao u kojem nemaš pravo na slab dan. Više od svega osjećam obvezu prema navijačima. Moraš vratiti njihovu ljubav. I zato nikad nisam uzeo slobodan dan na parketu. Igrao sam za njih, klub. I za sebe.

Mnogo puta su me pitali odakle mi tolika volja, želja za treningom, glad za koševima kada sam u košarci sve postigaoi kada nemam potrebe za novim dokazivanjima. Odgovor nije težak: dok igram košarku, želim biti najbolji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *