Na današnji dan 2005. godine umro je papa Ivan Pavao II.

Na današnji dan, 2. travnja 2005., prije točno 13 godina, preminuo je Sveti otac Ivan Pavao II. Zahvaljujući zauzimanju pape Ivana Pavla II. Sveta Stolica je 13. siječnja 1992. notom Vlade Republike Hrvatske priopćila priznanje njezine suverenosti i samostalnosti. Nasuprot tradicionalnom oprezu svoje diplomacije, ona je postala zauzimatelj za međunarodno priznanje Hrvatske. U nastavku donosimo dio govora koji je 4. listopada 1998. godine održao u Splitu tijekom drugog pohoda Hrvatskoj.

“Našim su suvremenicima potrebne jasne spoznaje o naravi i pozivu obitelji. Ne prestajte zbog toga izlagati kršćansko poimanje ženidbe i obitelji. Nastojte u svijetlu riječi Božje produbljivati zadatke obitelji u današnjim prilikama. Vama biskupima i vašim svećenicima neka bude na srcu da, pomognuti iskusnim i za to na odgovarajući način pripremljenim osobama, promičete sustavni i pouzdani pastoral obitelji u kojemu će odgovarajuće mjesto imati obrana života prema nauku crkvenoga Učiteljstva (Familiaris consortio, 36). Budite pritom pozorni da pastoralni djelatnici budu prikladno poučeni kako bi bili sposobni spremno odgovarati na očekivanja zaručnika i supružnika. Budite uz obitelji koje se nalaze u teškoćama, koje su ugrožene u njihovoj naravi zajednice ljubavi, života i vjere, koje su mučene teškoćama društvene i gospodarske naravi, ili pak uz one koje su pohođene patnjom.

Ne zaboravljate ni dušobrižništvo novih naraštaja. Njima pripada budućnost. Dobro odgojena mladež bit će u stanju osnovati dobre obitelji, a te će obitelji biti sposobne dobro odgajati svoju djecu.

Dušobrižništvo obitelji, s posebnom pozornošću na djecu i mladež, predstavlja se dakle kao program izgradnje budućnosti Crkve i građanskoga društva. Promaknuće dostojanstva osobe i obitelji te promaknuće prava na život, koje je danas posebno ugroženo, zajedno s obranom najslabijih društvenih slojeva, moraju imati posebno mjesto u sveukupnoj vašoj apostolskoj skrbi kako bi dali dušu suvremenoj Hrvatskoj.

Pred naletom kulture smrti, koja se očituje posebno preko pobačaja i sve veće naklonosti prema eutanaziji, valja predlagati kulturu života. Potrebi su u tom smislu dušobrižnički pothvati koji nastoje pomoći muževima i ženama našega doba da otkriju duboki smisao života, ne samo života mlade i zdrave osobe, nego i one obilježene bolešću. Riječ Božja na sve to pruža pravi i konačni odgovor.

Obrana je života sastavni dio poslanja Crkve. Naime, Bog neizmjerno savršen i blažen u sebi samom, u naumu čiste dobrote, slobodno je stvorio čovjeka da ga učini dionikom svojega blaženog života. Zato je Bog uvijek i posvuda bliz čovjeku (Katekizam Katoličke Crkve, 1). Danas je jednako kao i jučer našoj braći i sestrama potrebno upoznati Krista, poslanika Oca, koji je u ljudsko srce stavio klicu novoga i besmrtnoga života, života djece Božje. Dušobrižničko djelovanje na tome području mora svraćati pozornost na ustroj koji je Bog utisnuo u čovjeka i svekoliko stvorenje.

Časna braćo u biskupstvu, žarko želim da Crkve kojima ste na čelu uvijek vodi Duh Sveti i da djeluju u skladu s njegovim poticajima. Zajedno s vama zazivam zaštitu Presvete Bogorodice, Kraljice Hrvata, te zagovor svih svetih i blaženih iz ovih krajeva.

Ove svoje misli pratim posebnim apostolskim blagoslovom koji od srca udjeljujem svakomu od vas, kleru, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima vaših biskupija.

Retorika.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *