I have a dream – Lutherov san i danas živi

Prošlo je 50 godina od ubojstva američkog svećenika, ponajvećeg aktivista za građanska prava te gorljivog zagovornika za veća prava američkog crnačkog stanovništva. Mnogim američkim velikanima potrebne su bile godine pa i desetljeća kako bi vlastitim djelovanjem obilježili djelić američke prošlosti. Martin Luther King Jr. jednom rečenicom automatski postaje predvodnik moderne, reformatorske američke povijesti.

No, ono što je manje poznato kako je taj isti govor Lutheru zadavao brige. Naime, govor je održan za vrijeme nesnosne vrućine, a okupljeni auditorij (po procjeni 250 tisuća građana) očekivao je povijesni govor koji će označiti prekretnicu. Sam tekst govora imao je desetke verzija na kojem su radili mnogi stručnjaci nekoliko dana prije održavanja govora.

Dodatnu nervozu Lutheru su stvarale televizijske kamere, odnosno činjenica kako je spomenuti govor prenošen u većinu američkih domova, kao i u Bijelu kuću gdje ga je slušao, tada aktualni, predsjednik J.F. Kennedy. Sve bi ostalo na dobrom pokušaju da nije bilo sugestije gospel pjevačice Mahalie Jackson koja je uzviknula: “Pričaj im o snu, Martine!” Sve ostalo je povijest, a ponajveći govor u povijesti čovječanstva donosimo u kontekstu 50. obljetnice ubojstva ovog američkog velikana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *