‘I have a dream’ (28. kolovoza) – govor koji je mijenjao budućnost

Na današnji dan 1963. Martin Luther King Jr. održao je svoj poznati govor I Have a Dream. Luther King ostaje upamćen kao jedan od najvećih vođa za prava potlačenih skupina društva kroz povijest te kao dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Tehnički promatrano, govor I have a dream trajao je sedamnaest minuta u kojem je američki svećenik naglašavao želju za budućnost koju vidi kao civilizirani suživot crnaca i bijelaca u SAD-u. Govor održan 28. kolovoza 1963. godine smatra se ključnim trenutkom američkog pokreta za prava civila, ali i jedinim od najbolje izvedenih govora kroz povijest. 

Danas želim reći svim Amerikancima i svim ljudima svijeta… Naš sadašnji pokret neće zaustaviti nikakav val rasizma…Mi, crni građani Montgomerija odlučili smo se na nenasilne proteste protiv nepravde koju doživljavamo u autobusima dugi niz godina. Sanjam da će moje četvoro djece jednog dana živjeti u zemlji u kojoj neće biti suđeni po boji kože, nego po vrijednosti njihove osobnosti…

Posljednja navedena rečenica postaje tako jedna od najsnažnijih i najcitiranijih izgovorenih rečenica u američkoj povijesti. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *