Abraham Lincoln: Vladavina naroda, od naroda i za narod

Prije osamdeset i sedam godina naši su očevi na ovome kontinentu stvorili nov narod, začet u slobodi i predan uvjerenju da su svi ljudi stvoreni jednako.

Danas smo u velikome građanskom ratu, koji će pokazati može li ovaj narod, može li bilo koji narod, začet poput nas i predan istome uvjerenju, u tome i ustrajati. Nalazimo se na jednoj od velikih bojišnica toga rata, gdje smo se okupili kako bismo dio ovoga tla posvetili kao vječno počivalište onih koji su ovdje položili svoje živote da bi naš narod mogao živjeti. Priliči stoga i posve je ispravno da tako postupimo.

Šire gledano, međutim, ne možemo mi posvetiti i od grijeha očistiti ovu zemlju. Učinili su to prije nas svi oni hrabri muževi koji su se ovdje borili, i mnogi izginuli, i mi smo nemoćni tome bilo što dodati ili oduzeti. Svijet se neće previše obazirati na ono što danas ovdje kažemo, niti će naše riječi dugo pamtiti, no nikada neće moći zaboraviti ono što su oni ovdje učinili. Stoga je na nama, živima, da se obvežemo nastaviti posao koji su oni dosad tako uzvišeno obavljali. Upravo bismo mi s jednakom gorljivošću trebali nastaviti borbu tih slavnih pokojnika za ostvarenje istoga cilja za koji su oni prinijeli svoju posljednju i najveću žrtvu. Odlučimo danas i ovdje da nećemo dopustiti da njihova smrt bude uzaludna, već da će ovaj narod, Božjom milošću, biti svjedokom ponovnog rođenja slobode i da vladavina naroda, od naroda i za narod, nikada neće iščeznuti s lica Zemlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *