Nikad snimljeni govor kraljice Elizabete II.: ‘Ludilo Trećeg svjetskog rata’

Epiteti poput najbolji nikad izvedeni govor nisu rijetkost. Naime, u turbulentnim te kriznim vremenima, političari često pripremaju govore koji potencijalno mijenjaju tijek povijesti. Poznato je i kako je i američki predsjednik Nixon imao pripremljen govor koji je bio pripravan za potencijalni neuspjeh misije Apollo 11.

U skladu sa zakonom o skidanju tajnosti s dokumenata nakon 30 godina, pronađeni su i dokumenti iz 1983. godine koji sadrže hipotetski govor kraljice Elizabete II.

Govor, koji su sastavili članovi britanske vlade, poziva britanski narod na molitvu, jedinstvo i odlučnost u slučaju Trećeg svjetskog rata, simplificirano navedenog kao ludilo.

“Ratno ludilo još jednom se širi svijetom i naša se hrabra zemlja mora pripremiti da ga preživi. Nikada neću zaboraviti tugu i ponos koje smo moja sestra i ja osjećale kada smo slušale našeg oca i njegove nadahnute riječi tog sudbinskog dana 1939. godine, na početku Drugog svjetskog rata. Nikada nisam slutila da će ta važna i grozna dužnost jednoga dana dopasti i mene. Međutim, bez obzira na strahote pred nama, vrline koje su pomogle da sloboda naše nacije ostane netaknuta već dva puta u ovom tužnom stoljeću ponovno će biti naša snaga“, trebala je između ostaloga poručiti britanska kraljica.

Ako obitelji ostanu složne i odlučne, pruže zaklon onima koji žive sami i nezaštićeni, volja naše zemlje neće biti slomljena“, zaključuje se.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *