Žena koja je svijetu pokazala što znači biti lider

Mirno popodne 15. ožujka u manjem gradiću Christchurch na Novom Zelandu prekinuli su pucnjevi koji su prekinuli dotadašnju tišinu. Molitva muslimanskih vjernika brutalno je prekinuta, a ni pet dana nakon napada bolne priče i snimke ne prestaju biti glavna tema medijskih natpisa. Unatoč tragičnoj brojci od 50 žrtava ovoga brutalnog čina, Novi Zeland je postao herojski otok koji je svijetu pokazao što znači zajedništvo i ljubav prema svima. Ovoga puta mediji nisu bili preplavljeni slikama terorista već je zaštitno lice ove tragedije postala premijerka Novog Zelanda, Jacinda Ardern. Svojim snažnim nastupom punim empatije Jacinda Ardern pokazala je što znači biti lider koji pruža stabilnost u razdoblju krize.

Već u prvim medijskim istupima Ardern je sam napad okarakterizirala kao teroristički što je rijetka praksa jer se obično čeka istraživanje sigurnosnih snaga koje potvrđuju da je neki čin teroristički. Njeni prvi “tweetovi” nakon napada prenijeli su poruku ove tragedije, točnije osuđivali napadača kojem mjestu nije na Novom Zelandu, a žrtve, mahom migrante, nazvala dijelom zajednice: “Mnogi pogođeni tragedijom su dio migrantske zajednice – Novi Zeland je njihov dom- oni su mi.”. Ta prva izjava je iznimno važna jer već samo nekoliko trenutaka nakon napada prikazuje zajedništvo i jedinstvo koje će narednih dana biti glavna poruka ove tragedije.

Već idući dan Jacinda Ardern se sastala sa obiteljima žrtava u ChristChurchu. U prostoriji sa umornim, slomljenim i tugujućim obiteljima Jacinda Ardern sa hidžabom na glavi poslala je poruku utjehe, sigurnosti i stabilnosti. Poslala je poruku poštovanja prema žrtvama i njihovim obiteljima, a pojedini mediji prenijeli su poruke članova obitelji koji su, unatoč tuzi zbog gubitka voljenih članova, bili impresionirani tim malim činom sa velikim značenjem.

Obraćajući se obiteljima žrtava, Ardern je ponovno istaknula kako napadač nije dio zajednice Novoga Zelanda te istovremeno najavila promjenu zakona o oružju, tj. zabranu poluautomatskog oružja. Međutim, Ardern nije stala na tome. Obiteljima je obećala i višemjesečnu ili višegodišnju financijsku potporu obiteljima bez obzira na status državljanstva. Ujedno je obećala i plaćanje troškova sprovoda, prijevoza tijela preminulih u druge države ukoliko to obitelji žele te ujedno ubrzan proces dobivanja viza za članove obitelji koji žele prisustvovati sprovodu. Noseći hidžab, Jacinda Ardern, pružila je utjehu i emocionalnu potporu obiteljima žrtava te istovremeno pokazala odlučnost u borbi protiv nasilja te sposobnost donošenja snažnih odluka.

Već u ponedjeljak, Ardern je održala sastanak kabineta na kojem su se članovi istoga dogovorili za izmjenu zakona o nošenju oružja te će preporuke za izmjene iznijeti već idući ponedjeljak.

U utorak, Ardern se obratila Parlamentu sa iznimno snažnom porukom koja je odjeknula u svijetu.

Na samom početku svoga govora, Ardern je naglasila da će 15.ožujka zauvijek ostati zapamćen kao najmračniji dan u povijesti Novog Zelanda te naglasile da su sve žrtve tog strašnog napada dio zajednice. “Jedna od uloga koju nikad nisam očekivala i za koju sam se nadala da nikada neću imati jest ona glasa tugujuće nacije.” je vrlo vjerojatno jedna od najsnažnijih rečenica u prvom dijelu govora jer upravo tom rečenicom Ardern ističe koliko je teška uloga koju ima, ali unatoč tome odluke koje je donijela pokazuju istovremeno njenu snagu.

Svoj govor nastavlja direktnim obraćanjem obiteljima žrtava kojima šalje još jednom poruku utjehe i “teška srca, ali jaka duha” obećaje da će cijela nacija biti uz žrtve. Nastavlja iznošenjem dirljivih priča i svjedočanstva herojskih akata za vrijeme samog napada te zahvalama hitnim službama i osoblju koje je “svojim profesionalizmom učinilo sve ponosnim”.

Ardern je nakon emocionalnog dijela govora iznijela i direktne mjere koje je njen kabinet poduzeo samo nekoliko dana nakon napada. Neke od navedenih mjera su: pojačano osiguranje oko džamija; financijska i moralna podrška obiteljima kao prioritet; plaćanje troškova sprovoda i prijevoza preminulih te ubrzani proces viza za članove obitelji; mentalna i socijalna pomoć obiteljima; osigurani prevoditelji za članove obitelji koji ne znaju jezik….

U nastavku govora, Ardern iznosi najsnažniju poruku u posljednjih nekoliko dana. Nakon što je iznijela direktne mjere koje će njen kabinet učiniti, Ardern nastavlja svoj govor tvrdnjom da je napadač tražio mnogo toga samim napadom, između ostalog i slavu tim odvratnim činom. Međutim, Ardern u svom govoru to odbija te moli svoje kolege i sve građanine da odbiju njegove zahtjeve za slavom te da ne izgovaraju njegovo ime.

“Sve vas molim: pričajte o imenima žrtava koje su izgubile život, a ne ime osobe koja je te živote oduzela. On je tražio slavu, ali mi na Novom Zelandu mu nećemo dati ništa. Pa čak ni vlastito ime.”

Ova snažna rečenica odjeknula je u svim medijima i pokazala pravu snagu Jacinde Ardern i Novog Zelanda. Činjenica da je o napadaču poznato jako malo detalja upravo zbog cenzure potvrđuje ovu poruku koju je Ardern poslala. Ako bacimo pogled na prijašnja obraćanja svjetskih lidera ili samo na medijske natpise nakon ovakvih tragedija, fokus je uvijek bio na napadaču, a daleko manje na žrtvama. Upravo stoga, Ardern ovom porukom ne želi dati fokus osobi koja to nije zaslužila. Upravo zato, Ardern u svom govoru ne spominje detalje o njegovom životu već emocionalne i herojske priče žrtava koje su spasile brojne živote.

Svoj govor završila je podrškom prema islamskoj zajednici te molbom svim građanima Novog Zelanda da u petak pruže podršku islamskoj zajednici u molitvi u džamijama diljem države.

Danas, Ardern se obratila učenicima škole u Christchurchu, škole koju su pohađale i žrtve napada. Na dan kad su počeli sprovodi žrtava, Ardern je pozvala svijet na globalnu borbu protiv terorizma, a učenicima poručila da je sasvim u redu tugovati i da će im službe pružiti potrebnu emocionalnu podršku i pomoć. Zamolila je učenike koji su poznavali neke od žrtava da pričaju njihove priče te da im time odaju počast. Međutim, Ardern je pozvala učenike i na zajedničku borbu protiv nasilja, rasizma i ekstremizma tvrdeći da je borba protiv tih pošasti moguća jedino zajedničkim naporima. Pozvala je sve da pomognu u stvaranju okružja u kojem nema mjesta za nasilje i razvoj istoga jer ona sama to ne može.

“Ja sama se ne mogu boriti protiv rasizma i nasilja. Trebam pomoć svih vas. Ako želite učiniti promjene, onda pomozite u tome da Novi Zeland bude mjesto gdje nema tolerancije za rasizam.”

Jacinda Ardern je svojim izjavama i potezima pokazala svijetu što znači biti pravi lider koji svojoj naciji pruža utjehu i sigurnost te koji na sve pripadnike gleda jednako. Jacinda Ardern je i ranije zaradila simpatije svijeta svojim postupcima. Prva je žena koja je obnašala funkciju premijerke trudna te za vrijeme mandata otišla na porodiljni dopust i time zaradila divljenje mnogih te postala ikona modernog feminizma. Njena suradnja sa turističkom zajednicom Novog Zelanda gdje se zalaže za stavljanje Novog Zelanda na svjetske karte izazvala je salve smijeha i simpatije svijeta. Ali svojim djelima u posljednjih pet dana od napada, Jacinda Ardern podučila je sve nas da snažan lider može biti istovremeno empatičan i emocionalan. Naučila je sve što znači biti čovjek te koliko je važno biti pun ljubavi, tolerancije, snage i empatije prema svima bez obzira na podrijetlo i vjersku ideologiju. Jacinda Ardern je postala simbol ove tragedije, a Novi Zeland zemlja koja je svijet naučila kako se zajednički nositi sa tugom i boli. Haka ples koji su učenici plesali u čast poginulim žrtvama, slike i poruke pune podrške, premijerka koja se sa suzama u očima i hidžabom obraća zajednici postali su simbol zajedništva, jedinstva, tragedije, ljubavi i tolerancije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *