Zaoštravanje retorike u Italiji nakon promjene odnosa snaga: premijer zaprijetio ostavkom

Talijanski premijer Giuseppe Conte zaprijetio je ostavkom zbog sve većih trzavica u sada već razjedinjenoj koaliciji između krajnje desne Lige i antisistemskog Pokreta 5 zvijezda (M5S). Želim jasan, otvoren i brz odgovor jer zemlja više ne može čekati. Ako strane nemaju namjeru više djelovati kao vlada, jednostavno ću predati mandat na raspolaganje – rekao je Conte na konferenciji za novinare.

Poseban naglasak stavljen je na kompleksne pregovore o proračunu za 2020. godinu gdje država prvenstveno treba tražiti povjerenje financijskih tržišta, a takvo nešto nije moguće bez lojalne suradnje svih ministara u vladi, bez iznimaka. O političkim problemima razgovara se sa šefom vlade, a ne da se upućuju nejasni signali prema medijima – najava je nešto oštrije retorike Contea koja je do sada bila primjetna isključivo u međunarodnim odnosima prema Francuskoj u kontekstu odgovora na kritike zbog odbijanja migranata.

Promjena odnosa snaga nakon europskih izbora

Prepolovljena podrška antisistemskoj političkoj opciji M5S (17% u odnosu na ožujak 2018. godine gdje su imali podršku 32,5% glasova) te povećana podrška Matteu Salviniju (34% u odnosu na 17% iste godine) označava i promjenu odnosa unutar same vlade te kreiranja unutarnjih i vanjskih politika Italije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *