Vandalizam nad kipom čovjeka koji je pobijedio nacizam u Europi veliki je poraz Zapada

Pokret Black Lives Matter u posljednjih nekoliko dana okupira europsku javnost jer se isti disperzirao i unutar europskih granica. Nažalost, sa sasvim legitimnim prosvjedom i pozivom na poštivanje temeljnih prava i sloboda, dolazi i rast nasilja prema civilima, trgovima, objektima, ali i prema kulturnim dobrima što je vidljivo na primjeru Londona.

Spomenik britanskom ratnom premijeru Winstonu Churchillu, koji se nalazi u neposrednoj blizini parlamenta u Westminsteru, narušen je grafitom, odnosno riječju – rasist. Također, “nadograđen” je papirima koji su, barem kako tvrde prosvjednici, dokazi koliko je Churchill bio rasistički nastrojen te koliko se njegova politička figura ne uklapa u viziju moderne i progresivne Ujedinjene Kraljevine i Europe.

Prosvjed je sasvim legitiman, kao uostalom i svaki koji za cilj ima promicanje temeljnih sloboda i prava, no simptomatično je kako se u meritum postavljaju političke ličnosti koje bi prije pronašle svoje mjesto među poraženim diktaturama protiv kojih se Winston Churchill toliko borio. Samo demoliranje gradova pokazuje koliko današnjem društvu nedostaje težnja prema zbiljskim osloboditeljima europskog kontinenta, kao i pokretačima njegovog razvoja. Uostalom, ovdje govorimo i o nepoznavanju povijesnih činjenica te korištenje nasilja umjesto argumenata.

Razvoj situacije na europskom kontinentu ne daje mirnije i principijelnije prosvjede. Naprotiv, svjedočimo nedostatku jasne vizije kako bi se neredi i uništavanja europskih metropola zaustavili, uz jasno poštivanje prosvjednika koji traže svoja prava. Vandalizam nad kipom čovjeka koji je pobijedio nacizam u Europi te utkao slobodu veliki je poraz Zapada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *