‘Polako, ali sigurno’: Brexit kao novi val škotske težnje za samostalnošću

Politički temelji Ujedinjene Kraljevine uzdrmani su napuštanjem Europske unije. Ova kriza, koja traje već četvrtu godinu, ponajviše se manifestira kroz nejasnu situaciju na irskome otoku te pobuđenoj težnji škotskog naroda za samostalnošću. Naime, po prvi put nakon neuspješnog referenduma 2014. godine ankete iniciraju zaključak kako većina škotskih građana podržava novi referendum koji bi ovaj puta mogao dobiti predznak – uspješan.

Paradoks nekad moćne britanske političke scene očituje se kroz nedavni okršaj između Škotske nacionalne stranke te Konzervativne stranke. SNP predvođen lidericom Sturgeon zalagao se za mekši Brexit, a signali Torijevaca nisu bili na tom tragu. Sve je tada bilo u znaku novih parlamentarnih izbora, što su SNP i Torijevci iskoristili kako bi osnažili vlastiti utjecaj unutar britanskog parlamenta. Problem je, barem za SNP, u povijesnom uspjehu Konzervativne stranke koja trenutno može računati na 365 zastupničkih mjesta ili simplificirano – samostalnu većinu u parlamentu.

SNP i Sturgeon računali su kako će njihov dobar rezultat, što su i ostvarili, biti uvjet za kreiranje većine u parlamentu, a ujedno i iznuda novog referenduma o samostalnosti.

Škoti su uvjerljivo glasovali za ostanak u Europskoj uniji na referendumu 23. lipnja 2016. godine (62 posto za ostanak). Slogan Polako, ali sigurno zapravo je rezultat političkog pragmatizma, odnosno svjesnosti kako bi forsiranje ove teme, bez ikakve političke mogućnosti za dobivanje zelenog svjetla britanskog parlamenta, bila ravnoj katastrofi ili još gore – vladavini Therese May.

Strpljivo gradeći svoju šansu, uz potenciranje nove krize vlasti u Ujedinjenoj Kraljevini, iskazuju svjesnost o nužnosti političke pragmatičnosti. Sturgeon uspješno koristi Brexit.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *