Emmanuel Macron novi vođa Europe kroz prizmu slobode i sigurnosti

Prošlo je točno dvije godine od odluke Angele Merkel da se više neće kandidirati za njemačku kancelarku, kao ni za predsjednicu Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Ovakva odluka došla je nakon neuspješnih pregovora o migracijskoj politici Europske unije, a ovaj neuspjeh poprilično je ojačao mađarsku poziciju u pregovorima, odnosno Viktora Orbana kao lidera desne, a u pojedinim državama članicama i konzervativne struje (ova dva termina se poprilično razlikuju, iako se danas stavljaju u “isti koš”).

Nije samo Orban profitirao na političkim smjernicama Angele Merkel. Cijeli niz država članica, od Cipra do Irske, nisu bile pretjerano nezadovoljne najavljenim odlaskom, za razliku od etabliranog političkog mišljenja.

Osoba koja bi najviše mogla profitirati odlaskom Angele Merkel je francuski predsjednik Emmanuel Macron. O tome se već govori godinama, uostalom nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima u Francuskoj 2017. godine mnogi mediji okrunili su ga za novog vođu Europe.

Iako je kao francuski predsjednik osjetio mnoge krize, uključujući i pandemiju COVID-19, odgovor na posljednje terorističke napade na francuskom teritoriju potvrdio je da je spreman postati vođa Europe. Odgovor koji obuhvaća oštriji stav, odnosno zaštitu temeljnih europskih vrijednosti – slobodu i sigurnost.

Političke smjernice komplimentarne ostalim europskim liderima

U listopadu ove godine Macron je objavio sveobuhvatan akcijski plan kako bi spriječio islamistički separatizam, odnosno protudruštveni program koji je vidljiv u djelovima Francuske, ali i mnogih država članica Europske unije. Plan je usmjeren prema reorganizaciji školstva, više ulaganja u edukaciju kao i reguliranje izobrazbe imama.

Sve ovo odvija se u izazovnom vremenu obilježenom pandemijom COVID-19, a ne smije se niti zaboraviti osjetljiva politička i društvne situacija u Francuskoj gdje je islam druga religija.

Nakon oštre kritike od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana kako francuski predsjednik ima problema s mentalnim zdravljem, uslijedio je kratak, no retorički zanimljiv i dubok komentar francuskog predsjednika – Nikad se nećemo predati.

Macronove trenutne političke smjernice komplimentarne su većini europskih lidera. I trebaju biti. Briga za slobodu i sigurnost svih građana mora ostati u temelju svih europskih politika.

Prije dvije godine izgledalo je kako Europa nije spremna na odlazak Angele Merkel, unatoč svim političkim diskutabilnim potezima. Danas je jasno kako je došlo vrijeme za promjenu na vrhu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *