Boris Johnson nastavlja s politikom ‘novog smjera: tko ostaje ministar u UK?

Brexit ili simplificirano kaos nastavlja oduševljavati britansku, ali i širu javnost. Iako je najavljena ozbiljna rekonstrukcija vlade prema zamišljenom modelu Dominica Cumminga, svojevrsnog tvorca Brexita, Boris Johnson izabrao je nešto blažu varijantu. 

Julian Smith, Geoffrey Cox, Andrea Leadsom, Esther McVey, George Freeman i Chris Skidmore smijenjeni su s današnjim danom, no iako je riječ o očekivanim smjenama, britanska politika ponovno prolazi krizu jer je Sajid Javid, jedan od najutjecajnijih ministara odlučio napustiti vladu. 

Riječ je o ministru koji je zagovarao tvrdi Brexit, a odlazi zbog svojih savjetnika jer je Johnson postavio vrlo jednostavan ultimatum – smjena svih savjetnika u ministarstvu ili smjena ministara. Javid je odlučio otići trećim putem, iako s istim rezultatom – ostavkom na ministarsku dužnost, uz naglasak kako niti jedan ministar s imalo samopoštovanja nikada ne bi prihvatio takav zahtjev. 

Već ranije navedene očekivane smjene rezultatu su nelojalnosti prema Brexitu kakav je zamislio Boris Johnson i Konzervativna stranka. Zbog toga je otišao i Geoffrey Cox, ugledni britanski odvjetnik koji je komunicirao pravna tumačenja Sporazuma o napuštanju Ujedinjene Kraljevine koja nisu bila u korelaciji onoga što službenim putem komunicira vlada Borisa Johnsona. Naravno, riječ je o prijedlogu Dominica Cummingsa, a smjena najdugovječnijeg člana britanske konzervativne vlade dočekana je i kao direktno utjecanje na reformu pravosuđa. 

Kako bi dodatno osnažio vlastiti utjecaj u vladi i Torijevcima te time izbjegao sudbinu Davida Camerona, Johnson je nagradio lojalne ministre koji su dobili promaknuća. Za nešto manje timske igrače je pripremio niže ministarske pozicije (primjerice, Stephen Barclay dobio je zaštitu okoliša umjesto ministarstva za Brexit), dok je one koji nisu pružali nikakvu podršku jednostavno smijenio. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *