Utrka za nasljednika Therese May poprima nove dimenzije: umjesto Brexita, dominantna tema – konzumiranje droge

Vladavina Therese May službeno je završena, vladavina obilježena neuspješnim usvajanjem Sporazuma o britanskom napuštanju Europske unije. Tragična heroina May potencijalno će postati i svojevrstan politički simbol za naizgled pomalo konfuznu, ali i podosta jednostavnu političku jednadžbu – ako želiš pobjedu, moraš pokrenuti samouništenje. Manevarskim procesima, ali i direktnom najavom ostavke, Theresa May je to i učinila. Brexit, koji je otvorio mnoga pitanja, još uvijek nije dao niti na početno pitanje – tko je u ovom cijelom procesu souverain, britanski narod koji je prije gotovo tri godine izabrao Brexit, ili izvršna vlast koja je doživjela propast?

Gotovo tri godine od referenduma o napuštanju Europske unije britanska javnost, osim preliminarne argumentacije, nije upoznata sa smjerom u kojem bi trebali krenuti nakon 31. listopada. Umjesto konstruktivne rasprave između potencijalnih novih predsjednika Konzervativaca o najboljem modelu za napuštanje Unije, kandidati medijski prostor popunjavaju o vlastitom iskustvu po pitanju konzumacije droga. Michael Gove, ponajbolje profilirani kandidat uz bivšeg gradonačelnika Borisa Johnsona, pripremajući se za potencijalno preuzimanje premijerske pozicije 2016. godine u razgovoru sa vlastitim savjetnicima priznao je kako je konzumirao kokain u kontekstu kvalitetnog pripremanja za oštra pitanja britanskih novinara. Danas, nekoliko godina nakon prepričavanja ove anegdote, bivša asistentica Govea radi za njegovog protukandidata – Dominica Raaba.

Ali ljude ne treba suditi po najgoroj odluci koju su donijeli u životu. Ljudima treba dati šansu da se iskupe i promijene – navodi Gove, koji je u utrci za nasljednika Therese May nastupio kao kandidat ujedinjenja. Smjena na čelu stranke, a samim time naknadno i britanske vlade očekuje se kroz dva mjeseca, a možemo očekivati još oštriju i agresivniju kampanju sudeći po prvih dva dana službene kampanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *