Trump i Demokrati u svojim govorima pozivaju na jedinstvo i zajedništvo – detaljna analiza govora Stacey Abrams i Donalda Trumpa

Nakon 35 dana nefunkcioniranja vlade u Sjedinjenim Američkim Državama te natezanja između Demokrata i Republikanaca, Trump je ovaj tjedan održao treći najdulji govor o stanju unije (SOTU) u trajanju od čak sat i pol vremena. Za Demokrate ovaj je govor bio čista formalnost koju, unatoč brojnim pokušajima i odgađanjima, ne mogu izbjeći. Stoga ne iznenađuje da su se žene iz redova demokrata sve redom pojavile u bijeloj odjeći, a muškarci nosili bijele vrpce u spomen na sufražetkinje koje su također nosile tu boju. Za Donalda Trumpa i Republikance, ovo je bio vjerojatno najvažniji govor u mandatu 45.toga predsjednika. Naime, povijesno najdulje gašenje vlade, tj. “government shutdown”, uslijedilo je nakon prepirki između Demokrata i Republikanaca prvenstveno oko gradnje zid duž južne granice SAD-a. Sukob je trajao 35 dana, a prema postignutom dogovoru, kompromis o ponovnom funkcioniranju vlade trebao bi trajati do 15.2., nakon čega postoji ponovna mogućnost gašenja iste. Upravo to gašenje vlade je utjecalo i na samu popularnost i podršku Trumpu. Naime, zbog gašenja vlade, brojni građani nisu dobivali plaće, a glavna krivica za tu situaciju prebačena je, sasvim legitimno, na Donalda Trumpa. Stanje unije je baš zato trebalo poslužiti Trumpu da ponovno vrati podršku svojih birača te da opravda svoje postupke.

Njegov govor možemo secirati na nekoliko dijelova. Cijeli  govor mogao bi se svesti na nekoliko tematskih cjelina – gospodarstvo i ekonomija, zdravstvo, migracije, vanjska politika, infrastruktura i obrana.

Već sam početak njegova govora u kojem poziva na zajedništvo umjesto podjele je iznenađujuć jer je to prvi takav govor od strane Trumpa. Nakon uvodnog govora, dolazi element reality showa, tj. trenutak u kojem Donald Trump pozdravlja sudionike Drugog svjetskog rata i  astronauta Buzza Aldrina koji je uz Neila Armstronga prvi kročio na Mjesec. S obzirom da su i godišnjica “Dana D” i slijetanje na Mjesec tek u lipnju i srpnju, ovaj čin bi se mogao shvatiti kao jeftino, populističko skupljanje bodova. Kasnije u govoru, Trump ističe i svoju ulogu u pomilovanju Alice Johnson tvrdeći da je o njoj čuo od svojih prijatelja. Ti prijatelji su Kim Kardashian West i Kanye West.

Ironično je da je Trump u svom govoru pozivao i na zajedništvo te kreiranje novoga standarda života bez politika mržnje i osvete, ali uz kompromise i suradnju. Uzevši u obzir njegove konstantne uvrede upućene svim protivnicima njegovih politika, teško da možemo vjerovati u dugotrajnost ove politike zajedništva koju propagira.

Trumpov govor nastavlja sa ekonomskim uspjesima za koje preuzima sve zasluge što je pomalo diskutabilno jer su brojne reforme započele za vrijeme Obame te se rezultati istih vide tek sada. Ono što je zanimljivo jest njegova izjava u kojoj tvrdi da “ako želimo mir u zakonodavstvu, ne smije biti rata i istraživanja”. Ta izjava mogla bi se shvatiti kao odbijanje bilo kakve suradnje sa Demokratima u sklopu istrage o vezama između Trumpove administracije i Rusije.

Valja, naravno, napomenuti i pozitivne strane govora, a to je prije svega First State Act kojeg podržava čak 60% građana SAD-a. Međutim, Trumpov govor nastavio se u poznatom tonu i osvrnuo se na migrante te pozvao na ujedinjenje u borbi protiv ilegalnih migranata. Trump se osvrnuo i na razliku u stavovima o ilegalnoj migraciji između bogatih i siromašnih te izjavio da “su bogati za otvorene granice jer su skriveni iza svojih zidova i ograda”. Bizarna izjava s obzirom na Trumpovo bogatstvo.

U svom tipičnom stilu, svoj govor usmjerio je na migrante iz Južne Amerike optuživši iste za krađu poslova, silovanja, trgovinu ljudima (ženama prije svega), mafijom, drogom, itd.. Većina informacija iznesenih u ovome dijelu mogu se provjeriti i demantirati brzim pretraživanjem na internetu.

Vjerojatno jedan od zanimljivijih trenutaka u cijelom govoru jest onaj u kojem Donald Trump s ponosom iznosi činjenicu da su žene najviše profitirale od razvoja ekonomije te je tom izjavom neočekivano digao Kongres na noge. Trumpov komentar kako “nisu to trebali napraviti” je vjerojatno najmirniji komentar koji je ikada dao, a nastavio je s “nemojte još sjesti jer ovo će vam se svidjeti” te ponovno s ponosom govorio da je na posljednjim izborima izabran najveći broj žena u povijesti Kongresa. Činjenica je da je većina žena izabrana iz redova Demokrata,a ne Republikanaca što se najbolje primjećuje na slikama iz dvorane. A i činjenica jest da ova izjava zvuči kao izjava koju je napisala Ivanka Trump.

Trump se dotakao i Kine te kritizirao istu za krađu poslova i bogatstva vrijednim Amerikancima. Unatoč tome, i dalje ima veliko poštovanje za kineskog predsjednika.

Treba istaknuti i da se Trump u svom govoru zalagao za strukturalne trgovinske reforme između Kine i SAD-a. S obzirom da je rok za postizanje sporazuma između dvaju ekonomskih divova prvi ožujak, ostaje za vidjeti hoće li te reforme uistinu biti strukturalne ili će biti minimalne reforme koje će uključivati i gradnju nekog Trumpovog tornja u Kini s obzirom da Rusija više nije u igri.

Trump se dotakao i zdravstva te najavio borbu protiv epidemije HIV/AIDS-a, zloćudnih bolesti kod djece te pobačaja. Ironično, s obzirom da je za pacijente potrebno besplatno zdravstvo iliti ObamaCare, a kojeg Trump želi srušiti. Doduše, komentari protiv pobačaja su na mjestu s obzirom da se Trump osvrnuo na izjave guvernera Virginije iz redova Demokrata, a koji je posljednjih tjedana šokirao američku javnost.

Posljednji dio njegova govore tiče se vanjske politike gdje se dotakao odnosa s Rusijom i ponovno krivio Ruse za redovito kršenje sporazuma o nuklearnom naoružanju čime SAD nije imao drugih opcija osim povlačenja iz istoga. Najavio je moguće sklapanje novog sporazuma sa Rusijom, Kinom, ali i drugim zemljama no s obzirom na Trumpovu dosadašnju politiku po tom pitanju, takav sporazum je uistinu teško očekivati.

Zanimljivo, Trump u svojem govoru ističe da bi bez njegove pobjede na izborima SAD i Sjeverna Koreja bile u ratu što bi značilo da je Trump mirotvorac te da je njegovo postojanje spriječilo sukob između daleko snažnije vojske SAD-a i daleko manje vojske Sjeverne Koreje. Koliko je to istina, prosudite sami.

Nadalje, američki predsjednik je najavio i ponovni susret sa Kim Jong Un-om, 27. i 28. veljače u Vijetnamu.

Istaknuo je podršku Juanu Guaidu te kritizirao Madurovu vladu, a istaknuo da je Amerika temeljena na slobodi i nezavisnosti, a ne kontroli i dominaciji. Prilično hrabra izjava od strane čovjeka koji je držao svoju zemlju u neizvjesnosti dulje od mjesec dana.

Pred kraj govora, Trump se dotakao i ISIS-a, ali i Holokausta te američkih trupa na Bliskom Istoku. Svoje obraćanje javnosti završio je zanimljivom izjavom, tj. molbom da se Amerikanci ne definiraju po razlikama. Ponovno, prilično hrabra izjava od strane čovjeka čija je politika potaknula iznimno velike podjele u SAD-u, ali i brojne napade na manjine.

Ova detaljna analiza Trumpova govora zapravo prikazuje koliko se Trumpova administracija potrudila prikazati ga kao reformista, vrsnog političara koji želi samo dobro Amerikancima. Ako Trumpov govor o stanju unije usporedimo sa njegovim dosadašnjim izjavama razlike su iznimno velike. Dok u svojim izjavama i svojim medijskim nastupima kritizira, vrijeđa i optužuje u ovom govoru on radi upravo suprotno te poziva na zajedništvo i jedinstvo. Nesumnjivo, ovaj govor je bio priprema za nadolazeće izbore, ali ujedno i skupljanje političkih bodova izgubljenih nefunkcioniranjem vlasti. Zid, poštapalica koja je u početku Trumpu poslužila samo kao podsjetnik na temu migracija, postao je gorući problem u Americi te ostaje za vidjeti koliko će se Trump držati zajedništva ukoliko se ne postigne sporazum do sredine veljače kako je najavljeno.

Zanimljivo, prema Trumpu, ali i brojnim političarima, SAD bi trebao biti “nada i obećanje te svjetlo i slava svojoj naciji, ali i svim nacijama svijeta”. Istovremeno, SAD se suočava sa problemima koji su nezamislivi u Europi, ali funkcioniranje cijele države svodi se na jedan zid.

Stacey Abrams i SOTU demokrata

Protuodgovor demokrata uslijedio je odmah nakon Trumpovog, a držala ga je Stacey Abrams, kandidatkinja za guvernera Georgije, a španjolski odgovor dao je Xavier Beccera, državni odvjetnik u Kaliforniji.

Za razliku od govora Donalda Trumpa, govor Stacey Abrams trajao je daleko kraće (10:45 minuta) te je ujedno bio i puno emotivniji. Naime, Abrams je svoj govor započela dirljivom, ali pomalo patetičnom pričom o svome ocu koji je pomogao beskućniku. Tu kratku priču povezala je sa razlozima svoje kandidature te sa posljednjim volontiranjem gdje je pomagala Amerikancima koji zbog gašenja vlade nisu dobivali plaće te podsjetila da je kreator te politike Trump. Ta njena izjava na prvu se može činiti bezazlena i patetična, ali je zapravo odličan podsjetnik biračima da je Trump kriv za gašenje unatoč tome što je u svom govoru propagirao zajedništvo i jedinstvo.

Abrams se fokusirala na najvažnije probleme djece i mladih, a to su prije svega redovite pucnjave po školama te ogromni dugovi nakon završetka visokog obrazovanja. Međutim, Abrams nije ponudila mjere ili prijedloge za rješenje tih problema, ali se to može pripisati manjku vremena na raspolaganju. Unatoč tome, činjenica što se Abrams odmah na početku fokusirala na goruće probleme mladih imat će prilično dobar odjek kod Amerikanaca pogotovo uzevši u obzir činjenicu da se Trump te teme nije dotakao.

U svojem govoru, Stacey Abrams osvrnula se i na trgovinske ratove koje SAD vodi, ali nije direktno napala ni jednu stranu već je navela da posljedice tih ratova najviše osjećaju farmeri. Za razliku od Trumpa, Abrams se ovdje osvrnula na malog čovjeka te time poslala poruku da je američki građanin važniji od trgovinskih ratova.

U nastavku, Abrams se osvrće na imigracijsku politiku koju vodi Trumpova administracija te ističe da su i Demokrati za zaštitu granica, ali se ne zalažu za zatvaranje djece po kavezima. Sjetimo se samo koliko je američka javnost bila šokirana kada su objavljene snimke djece u kavezima te priče o djeci koja su odvojena od roditelja te izgubljena u sustavu. Ova izjava bi se mogla shvatiti i kao pokušaj da se pridobije određeni dio Republikanaca te da se Demokrati odmaknu od priče da žele otvoriti granice za sve. Upitno je koliko će ova izjava imati uspjeha u tome.

Osvrnula se na zdravstvo, prije svega na Medicaid, te na klimatske promjene, ali i na biračka prava te istaknula da je to realni i gorući problem. Tematika biračkih prava u SAD-u je tema o kojoj se pretjerano ne razgovara, ali zahvaljujući modernom dobu tehnologije, svi smo bili svjedoci problema na biračkim mjestima na posljednjim izborima. Pohvalno je da se Abrams dotakla te teme, ali upitno je koliko bi raspravljala o ovoj temi da Demokrati ne pokušavaju provući zakon o proširenju biračkih prava već ove godine.

Svoj govor završila je pozivom na jedinstvo, ali zanimljivo, istaknula je da “iako se ne slaže politikom trenutnog predsjednika, ne želi da izgubi”. Ova izjava je pravo  osvježenje na političkoj sceni SAD-a uzevši u obzir brojne sukobe, napade i kritike upućene između Demokrata i Republikanaca još za vrijeme Obame. Stacey Abrams, Afroamerikanka iz Georgije i žena, upravo sve ono što Trump i njegovi birači kritiziraju i napadaju, poslala je ovim činom na neki način poslala poruku mira trenutnom predsjedniku te time na savršen način završila svoj govor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *