Tragična heroina Theresa May: britanski parlamentarci odbili sve alternativne prijedloge

Nekoliko prijedloga britanskog parlamenta, javnosti predstavljenih kao svojevrsna alternativa Sporazumu premijerke May, odbijeni su većinom glasova. Osam prijedloga dostavljeni su na glasačkom listiću britanskim parlamentarcima, a procedura je bila simplificirana – zastupnici imaju pravo glasati za sve opcije, za tek nekoliko (ili jednu) te za niti jednu.

Kataklizmični No Dealiako najavljen od strane euroskeptika kao prijedlog koji će jedini dobiti potrebnu većinu, neslavno je prošao na glasanju uz 160 glasova za te 400 protiv. Najbliže izglasavanju došao je Confirmatory public vote, odnosno prijedlog po kojem se bilo koja odluka o (već izglasanom) izlasku iz Europske uniju mora potvrditi referendumom uz potporu 268 zastupnika te 295 protiv. Customs union, prijedlog koji obvezuje britansku vladu da trajno ispregovaraju sveobuhvatnu carinsku uniju s Europskom unijom bio je na tragu rješenja za politički kaos zvan Brexit, no samo 264 zastupnika odlučilo je podržati obvezujući prijedlog.

No, sve jučerašnje rezultate potrebno je promatrati kao indikatore u kojem smjeru se kreće pitanje Brexita, jer je predsjednik britanskog parlamenta John Barcow najavio kako će se druga faza glasanja održati u ponedjeljak. Jučerašnje glasanje zapravo je bilo način da se dođe od nešto kraćeg popisa prijedloga kako bi se o istima moglo raspravljati, a na koncu i ponovno glasati o najpopularnijim prijedlozima – navodi Barcow za BBC.

Theresa May – tragična heroina

U njemu svojstvenoj analizi, dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu prof. dr. sc. Zoran Kurelić navodi naizgled kontradikciju tragična heroina kako bi slikovito objasnio političku situaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu. Svjesna kako zastupnike koji su podržali Leave kampanju više ne može isprovocirati poznatom rečenicom ‘my deal, or no deal’, premijerka May koristi retoričku taktiku produljenja cjelokupnog procesa i samih pregovora na dodatne dvije godine. Rezultati su bili i više nego vidljivi, Jacob Rees-Mogg mijenja retoriku te najavljuje podršku Sporazumu, a na tom tragu je i Boris Johnson, zaštitno lice Leave kampanje uz Nigela Faragea.

Tragična heroina potencijalno će postati i svojevrstan politički simbol za naizgled pomalo konfuznu, ali i podosta jednostavnu političku jednadžbu – ako želiš pobjedu, moraš pokrenuti samouništenje. Manevarskim procesima, ali i direktnom najavom ostavke, Theresa May to i čini. Brexit, koji je otvorio mnoga pitanja, još uvijek nije dao niti na početno pitanje – tko je u ovom cijelom procesu souverain, britanski narod koji je prije gotovo tri godine izabrao Brexit, ili izvršna vlast koja je doživjela propast?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *