Tko je predsjednik Venezuele?

Izbor Nicolása Madura za predsjednika Venezuele prije 10 mjeseci demokratske su zemlje diljem svijeta, kao i venezuelanska oporba, proglasili nelegitimnim (jer su prema mišljenju većine promatrača, izbori ocijenjeni neslobodnima i nepoštenima). Naime, predsjednik Maduro pobijedio je na predsjedničkim izborima s gotovo 70 posto glasova i tako osvojio još jedan šestogodišnji mandat. Maduro je dužnost predsjednika Venezuele preuzeo još 2013. godine, kada je sam Hugo Chávez odabrao upravo njega za njegova nasljednika. Iako je politička situacija u Venezueli nestabilna još od smrti bivšeg predsjednika Huga Cháveza, u posljednjih 10 mjeseci, stanje države rapidno se pogoršava. Fotografije praznih polica prodavaonica, kao rezultat hiperinflacije i bijesnih prosvjednika na ulicama glavnoga grada Caracasa šokirali su svijet prije nekoliko mjeseci. Suočeni s teškom ekonomskom krizom, građani u pravom egzodusu napuštaju zemlju, a rješenje nagomilanih ekonomskih i političkih problema se ne nazire zbog načina vladanja predsjednika Madura.

Ovih dana, kao rezultat građanskog nezadovoljstva i lošeg stanja u državi, svjedočimo nevjerojatnom situacijom gdje se nameće pitanje: tko je zapravo predsjednik Venezuele? Pristalice i protivnici Madura izašli su na ulice širom Venezuele, a tenzije su velike i prijete da prerastu u nasilje koje više nitko neće moći obuzdati. Juan Guaido, čelnik nacionalne skupštine Venezuele u kojoj oporba ima većinu, proglasio se u srijedu privremenim predsjednikom Venezuele. Sjedinjene Američke Države, a potom i druge zemlje, ubrzo nakon toga priznale su čelnika oporbe za privremenog predsjednika, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin pružio “potporu” venezuelskom kolegi Nicolasu Maduru: „Pokušaj uzurpacije suverene vlasti u Venezueli smatramo kršenjem osnovnih načela i principa međunarodnog prava. Maduro je legitimni šef države.”- poruka je Ruske Federacije.

Međunarodna scena oštro je podijeljena oko odgovora na pitanje: tko jepredsjednik Venezuele. Osim SAD-a, Juana Guaida, kao privremenog predsjednika Venezuele podržaju sedam južnoameričkih država, Kanada i Velika Britanija, dok na Madurovoj strani, osim Putina, stoje Kina, Turska, Meksiko i Kuba. Što se tiče europskih zemalja, Španjolska, Njemačka i Francuska poslale su rezolutnu poruku Maduru kako mora raspisati izbore u roku od osam dana, ili će priznati Juana Guaida kao predsjednika države. Španjolski predsjednik naveo je da Španjolska ima odgovornost prema Latinskoj Americi.Ako se izbori ne najave u idućih osam dana, spremni smo priznati Juana Guaidu kao privremenog predsjednika“- izjavila je Njemačka, dok je Macron rekao: Venezuelski narod mora moći slobodno donijeti odluku o svojoj budućnosti.

Američki State Department naredio dijelu zaposlenika američke vlade da napuste Venezuelu te američkim građanima u toj zemlji savjetovao da razmisle o odlasku, no također navode kako im zatvaranje veleposlanstva nije u planu. Prema posljednjim informacijama, Maduro je spreman na dijalog s oporbom, dijalog za koji se najviše zalažu Meksiko i Urugvaj. Razgovarati, slušati jedni druge, razumjeti jedni druge… naravno da se slažem s time – izjavio je Maduro, dok Guaido jamči Maduru amnestiju ako odluči odstupiti. Zapadne sile na čelu s SAD-om ponovno nastoje aktivirati svoju ulogu svjetskog policajca. Nastavit ću koristiti punu američku gospodarsku i diplomatsku moć kako bi utjecao na ponovnu uspostavu demokracije u Venezueli – izjavio je američki predsjednik Donald Trump.

Situacija u Venezueli podsjeća nas na hladnoratovska vremena gdje su se dva bloka izravno i neizravno sukobljavali u trećim zemljama. Iako je takvo vrijeme završilo rušenjem Berlinskog zida, postavlja se pitanje, nadzire li se kraju novi Hladni rat koji posljednih godina vlada međunarodnom scenom, te tko će se sve još naći u ulozi žrtvenog jarca u sukobu velikih sila svijeta?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *