Theresa May uvjerila vladu na prihvaćanje sporazuma o Brexitu, uslijedile nove ostavke

Britanska premijerka Theresa May uspjela uvjeriti svoju vladu u sporazum o povlačenju Velike Britanije iz Europske unije. Prvi dokument u povijesti Europske unije koji uređuje pitanje izlaska jedne države članice objavljen je nekoliko sati nakon iskazane vladine podrške o sporazumu. No, sporazum na 585 stranica nosi i političku odgovornost koja se manifestirala kroz četiri ostavke u roku nekoliko sati. Naime, ostavke su podnijeli ministar za Brexit Dominic Raab, ministrica rada i mirovinskog sustava Esther McVey, ministar za Sjevernu Irsku Shailesh Vara i državna tajnica za Brexit Suella Braverman, uz oštre poruke premijerki May.

Prije svega, odredbe predloženog sporazuma nisu u skladu s obećanjima koja smo dali zemlji u našem manifestu na zadnjim izborima. To je stvar javnog povjerenja. Ne mogu podržati predloženi sporazum. – naglasio je Rabb.

Raab je rekao da ne može podržati premijerkin plan jer regulatorni režim za Sjevernu Irsku predstavlja vrlo stvarnu prijetnju integritetu Ujedinjenog Kraljevstva – prenosi BBC. Iako je britanska javnost bila pripremljena na gotovo identičan scenarij ako May uspije uvjeriti vladu u prihvaćanje već ranije spomenutog sporazuma, pojedini britanski politički analitičari ostali su iznenađeni pomalo agresivnom retorikom ministara te državnih tajnika u odlasku. Poseban naglasak u analizama stavljaju na sada već bivšeg ministra za Sjevernu Irsku Shailesha Vara koji navodi kako je Velika Britanija ponosna nacija i tužan je dan kada su svedeni na poštivanje pravila koja su donijele druge zemlje, a koje su pokazale da im nisu važni britanski interesi. Mi možemo i moramo bolje od ovoga.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je u četvrtak kako će se izvanredni summit održati u nedjelju, 25. studenoga kako bi raspravili o nacrtu sporazuma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Ako se nešto izvanredno ne dogodi, imat ćemo summit Europskog vijeća kako bismo završili i formalizirali sporazum o Brexitu u nedjelju, 25. studenoga s početkom u 9,30 – odgovorio je Tusk na pitanje novinara prije nego je primio europskog pregovarača za Brexit, Michela Barniera.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *