Theresa May održala oproštajni govor: pozvala oporbenog čelnika da odstupi

Theresa May je mjesto premijerke preuzela nakon ostavke Davida Camerona zbog neuspjeha Remain kampanje 2016. godine. Ostavku podnosi nakon više od tri godine provedene na čelnom mjestu te nakon trostruke odbijenice Sporazuma koji je dogovorila s Europskom unijom od strane britanskog parlamenta.

Na njenom posljednjem pojavljivanju na dužnosti u parlamentu, britanski zastupnici pozdravili su je ovacijama. Posebno emotivan susret bio je s predsjednikom Donjeg doma Johnom Bercowom. Dužnost služenja našim biračima ostat će i dalje moja najveća motivacija – naglašava u emotivnom govoru May.

Posebno interesantno, i kroz retoričku i političku prizmu, bio je i više nego direktan poziv na odstupanje Jeremya Corbyna s pozicije lidera Laburista. Mislim da bi svoj odnos s njim mogla završiti ovime – kao čelnica stranke koja je prihvatila da je njezino vrijeme prošlo, možda je sada vrijeme da on učini isto – kazala je May uz oduševljenje zastupnika Konzervativne stranke koji su je nekoliko puta prekidali uz uzvike još.

Britansku vladu napušta i Phillip Hammond

Sada već bivši ministar financija Phillip Hammond u je srijedu podnio ostavku jer je ranije obećao da će radije otići nego služiti u vladi premijera Borisa Johnsona. Nakon desetljeća kada zbog posljedica recesije iz 2008. i 2009. nismo imali izbora, ovo sada je luksuz koji bi naši nasljednici trebali mudro iskoristiti – navodi Hammond aludirajući na smanjenje poreza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *