Talijanski lokalni izbori – potvrda dominacije konzervativaca predvođenih Salvinijem

Matteo Salvini, lider talijanske Lige, zaslužan je za povijesnu pobjedu talijanskih konzervativaca na lokalnim izborima. Naime, unatoč konstataciji kako je riječ o čvrstim ljevičarskim uporištima, kandidati lijevih opcija gube gradonačelnička mjesta u Pisi, Sieni, Massi i Imoli, gradovima poznatim pod nazivom crveni pojas.

“Povijesne pobjede Lige u općinama gdje je desetljećima vladala ljevica: Hvala vam!!!!. Što nas ljevica više vrijeđa to nas građani više nagrađuju”, navodi Salvini na Twitteru.

 

Jasne retoričke smjernice vidljive su i na ovim lokalnim izborima. Teme poput migrantske politike ili provođenja reformi iz područja unutarnjih poslova aktualne su u svim govorima predvodnika Lige, kao i svih lokalnih čelnika ove mlade talijanske stranke koja postepeno preuzima sve razine upravljanja: lokalnu te parlamentarnu.

Iako je populistički Pokret 5 zvjezdica (M5S) odnio pobjedu u samo pet gradova, postoji mogućnost kako će nezavisni kandidati, koji su preuzeli 22 grada, postepeno prelaziti na stranu antisistemskog pokreta što postoji kao najava kod nekih kandidata.

Prema anketama provođenim na velikom uzorku, Liga od formiranja koalicijske vlade nakon parlamentarnih izbora uživa dvostruku potporu, sa 17 na 30 posto, dok je M5S stabilan na oko 30 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *