SNAŽNA RETORIKA ĐUKANOVIĆA “Umjesto provincije proširene Srbije, sada smo najrazvijenija zemlja Zapadnog Balkana”

Milo Đukanović u nedjelju je službeno položio prisegu na dužnost predsjednika Crne Gore na sjednici crnogorske Skupštine i u obraćanju javnosti uputio nekoliko politički zanimljivih izjava koje će se još danima analizirati. Đukanovićeva inauguracija, prenošena uživo na nekoliko relevantnih televizijskih kuća, obilježena je izjavom ‘Od opcije da budemo provincija proširene Srbije, koja nam se nudila kao alternativa na predsjedničkim izborima 1997. godine, Crna Gora je u međuvremenu postala ekonomski najrazvijenija zemlja na Zapadnom Balkanu, lider reformi i pregovora s Europskom unijom i izvjesno prva sljedeća članica tog saveza.

Ono što posebice veseli diplomate u Crnoj Gori jest najava prevladavanja podjela u javnosti na konstrukciji afirmirane crnogorske države te njenih nacionalnih interesa.

Iako i dalje u smjernicama snažne, na trenutke i agresivne retorike, inauguracijski govor može označiti prekretnicu u komunikacijskim smjernicama Crne Gore i izabranog predsjednike Đukanovića. Naime, čestim pomirljivim izjavama tijekom relativno kratkog govora, Đukanović zapravo priprema polariziranu javnost na promjene, odnosno nužne reforme europeizacije društva. Primjetne su tako izjave poput ‘nužnog ujedinjenja političara s nevladinim sektorom u kontekstu dobrobiti društva, potraga za jasnim i jedinstvenim društvenim konsenzusom, dodatna demokratizacija društva’. Ono što je u inauguracijskom govoru izostalo, a što je veći dio javnosti očekivao jest upravo dodatan retorički poticaj političkim akterima na nužne društvene i ekonomske reforme. Tematika koju građani Crne Gore, ali i susjednih zemalja slušaju godinama, borba protiv kriminala i korupcije i ovaj put je ostala na preliminarnoj argumentaciji, odnosno detektiranju ionako javnosti poznatog problema, no bez iznošenja konkretnih prijedloga koje bi crnogorsko društvo i više nego spremno dočekalo.

Ostaje otvoreno pitanje koliko će promjena retoričkih smjernica novog starog predsjednika utjecati na određeni cilj – politički jasan i jedinstven društveni konsenzus.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *