Snažan govor Viktora Orbána: apel Europi na povratak kršćanskim vrijednostima

Viktor Orbán započinje ovaj tjedan novi mandat na čelu Mađarske, zemlje članice Europske unije koja je suočena s dubokom polarizacijom društva – tisuće građana koji gotovo svakodnevno prosvjeduju zbog protudemokratskih mjera koje postepeno uvodi u mađarsko društvo te pristaša njegove antiimigracijske politike. No, unatoč dubokim podjelama, Orbán je izabran četvrti put za mađarskog premijera (134 za, 28 protiv pri izglasavanju u parlamentu).

Ono što posebno veseli pristaše politike Viktora Orbána je najava o vraćanju Mađarske na izvorne, u ovom slučaju tradicionalne oblike kršćanske demokracije. U svom govoru naglašava važnost spomenutih vrijednosti kroz snažne, retorički dobro oblikovane poruke usmjerene prije svega na ‘birokrate’ iz Bruxellesa: “Umjesto propale liberalne demokracije izgradit ćemo kršćansku demokraciju 21. stoljeća koja garantira ljudsko dostojanstvo, slobodu i sigurnost, štiti rodnu ravnopravnost, tradicionalan model obitelji jednog muškarca i jedne žene, sputava antisemitizam, čuva našu kršćansku kulturu i daje našoj naciji priliku da preživi i napreduje.”

Konstantna potraga za unutarnjim i vanjskim ‘neprijateljima države’, karakterističnom retoričkom smjernicom za zemlje proizašle iz totalitarnih sustava, primjetna je i u govoru Viktora Orbána: “Tisuće plaćenih aktivista, birokrata i političara u Bruxellesu radi kako bi se migracija proglasila temeljnim ljudskim pravom. Zbog toga nam žele oduzeti pravo da samostalno odlučujemo koga ćemo primiti, a takav odnos nećemo dozvoliti.

Zaključak, u kojem mađarski premijer ponovno otvara mit o jačanju paneuropskog bloka zvuči danas i više nego realna izjava, posebice ako promatramo kako su građani tzv. ‘paneuropskih’ zemalja u većem dijelu nezadovoljni sporom birokracijom te, gotovo nametnutnom, otvorenom politikom Europske unije: “Želimo uvjeriti susjedne države da se ujedine i Panonsku nizinu učine najsigurnijim i najbrže rastućim ekonomskim, trgovinskim i prometnim područjem u Europi. Poručujem im da se ne boje Mađara – tko god surađuje s nama, profitira.” Manje realno, no ne i neizvedivo sudeći po ekonomskim parametrima zvuči izjava o mađarskom gospodarskom rastu: “Znam da mnogi smatraju kako je to nemoguće, no mislim da je dostižno da Mađarska 2030. postane jedna od pet europskih država najboljih za život i rad.”

Za neke populist, za neke posljednji europski državnik, jedno je sigurno – kvalitetna retorika ponovno je pronašla put do najvećeg dijela europske javnosti.

Matej Brečić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *