SNAŽAN GOVOR MACRONA: Najava ‘francuskog islama’?

U svom godišnjem obraćanju u francuskom parlamentu Emmanuel Macron najavljuje ‘nova pravila’ i okvire za islam u Francuskoj. Iako objašnjava javnosti kako ‘Francuska nema razloga imati više problema s islamom nego s bilo kojom drugom religijom‘ u nastavku navodi da ‘postoji radikalno, agresivno čitanje islama koje dovodi u pitanje naša pravila i zakone kao slobodne države i društva čija načela ne slušaju vjerske parole’.

Stručnjaci za terorizam te vjerski radikalizam objašnjavaju kako su mjere očekivali puno prije, odnosno nakon tragičnog terorističkog napada u Parizu 2015. godine. Ono što je u francuskoj javnosti označeno kao ‘veliki paradoks’ jest činjenica o financiranju islamskih radikala. Naime, imami i vjerski učitelji koji odlaze u siromašna predgrađa prepuna stanovništva useljeničkog podrijetla te otvoreno zagovaraju komponente koje narušavaju suverenitet države poput neintegracije u društvo, izbjegavanje plaćanja poreza, kao i poticanje na otvorenu mržnju, financirani su upravo iz državnog proračuna.

Pripadnici vehabijsko – selefijske sekte otvoreno govore o nepriznavanju francuske vlasti, unatoč francuskom državljanstvu te navode kako je riječ o nevjerničkoj vlasti. ‘Zato ćemo, počevši od jeseni, razjasniti tu situaciju dajući islamu okvir i pravila, uz jamstvo da će svugdje biti prakticiran u skladu sa zakonima Republike. Učinit ćemo to s francuskim narodom koji pripada toj religiji i njegovim predstavnicima‘ navodi Macron u svom obraćanju u francuskom parlamentu.

Reagirao i na kritike poput ‘predsjednika za bogate’

U samom govoru Macron se osvrnuo i na sve češće kritike francuske javnosti. Unatoč optužbama kako je riječ o elitistu koji je podređen poslovnom sektoru, a ne narodu, Macron iznosi kvalitetne argumente zašto se uopće odlučio na niz reformi koje bi trebale, po svim ekonomskim parametrima, oživjeti Francusku kao europsku gospodarsku silu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *