Snaga retorike: jedna izjava prouzročila veći pad funte nego financijska kriza

U današnje vrijeme pojam retorika ali i funkcija gube izvorni smisao – onaj gdje bi retor trebao tragati za istinom. Svjedoci smo negativne percepcije javnosti glede termina retorika jer nas povijest uči kako vješt govornik ili retor upotrebljava retoriku za manipulaciju širih masa te ostvarenje vlastitih, prečesto pogrešnih, vizija. Spomenuta percepcija potkrijepljena je i u Klaićevom Rječniku stranih riječi (1981: 1160) gdje druga teza pod pojmom retorika sugerira: “lijepe, no besadržajne riječi; prazne riječi,
praznorječje”.

Vraćamo se u vrijeme kada je vrijedilo pravilo Samo čestit čovjek smije biti govornik, odnosno latinski Nemo orator nisi vir bonus. Međusobna povezanost retorike i politike seže još od vremena antičke Grčke, a važnost potkrepljuje i natpis Tko retoriku ne uči, postat će njezinom žrtvom. Govorništvo u antičkoj Grčkoj za vrijeme Periklovog doba doživljava potpuni procvat i slobodu. Temelj za slobodu govora je potpuna demokracija koju Periklo uvodi zahvaljujući predaji vlasti narodnoj skupštini čiji su članovi birani ždrijebom.

Danas smo svjedoci kako potpuni procvat i sloboda istinske retorike nestaje, iako će se pojedinci pohvaliti kako uživamo u nikad većoj slobodi govora. Sloboda govora je samo preuvjet, no bez izvedbe navedene istinske retorike vraćamo se unazad, a nikako u željenom smjeru prema naprijed.

Dokaz tome je i današnji posjet novog britanskog premijera Borisa Johnsona Sjevernoj Irskoj u sklopu kojega promovira svoj plan za Brexit – sa ili bez sporazuma. Johnson odbacuje zahtjev Europske unije navodeći kako je riječ o nedemokratskoj proceduri uz sada već redovite prijetnje kako će Ujedinjenja Kraljevina napustiti Europsku uniju bez sporazuma ako Bruxelles ne odustane od istoga, što je bilo dovoljno da britanska funta izgubi dobar dio vrijednosti pred glavnim valutama poput američkog dolara i eura. Funta je u utorak na azijskim tržištima trgovala na najnižoj razini u odnosu na dolar tijekom dvije godine: funta je kotirala na 1,21 USD. Također je izgubila na vrijednosti prema euru, kotiraju na 1,09 eura.

Ekonomski parametri i indikatori u ovom slučaju nisu medijski spinovi britanske oporbe, koja u trenutnom sazivu ne bi uspjela ponuditi ništa kvalitetnije rješenje, no očito je potrebno naglašavati kako današnjim političarima nedostaje svjesnost o posljedicama vlastitih izjava. Od bivšeg novinara te dugogodišnjeg političara to je barem minimum političkog razumijevanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *