“Skandalozni” Vučićev govor na Kosovu – oproštaj Srbije od Kosova i Metohije

Novom mirotvorcu jugoistočne Europe, Aleksandru Vučiću, kako ga je prozvao njegov Informer, hrvatski mediji i političari posljednjih dana pomogli su u strategiji prebacivanja fokusa s merituma njegovog govora na staru temu – što Vučić kaže o Kninu. A što Vučić ima za reći vidjeli smo još u snimci govora iz okupirane Gline pa je stoga nejasno trenutno paljenje vatre kao da se dogodio epohalni preokret u Vučićevoj retorici i kao da su trenutne izjave neka novost u njegovoj politici.

Prisjetio se tako Vučić u Kosovoskoj Mitrovici kako se na Gazimestanu pjevalo Ko to kaže ko to laže Srbija je mala pa u nastavku opravdao sva povijesna smanjenja Srbije, odnosno poraze. Osim dijela govora u kojem su sumirani svi srpski porazi, iako, realno gledajući, naši susjedi imaju tendenciju slavljenja porazakao pobjeda pa ni to nije nešto novo, Vučićev PR odradio je sjajan posao. Htjeli mi to priznati ili ne, Vučić je izvrstan manipulator i naučeni retoričar. Dramske pauze u govoru, izvrsne fraze, nacionalni naboj, patriotizam, suosjećanje s narodom – sve je to ono što narod želi čuti i na čemu Vučić dobiva izbore. Popis crtica standardnih srpskih govora – Knin, Hrvati, Rusija, slavna povijest, NATO bombardiranje, bijeda Srba na Kosovu, težnja ka EU – zadovoljen je, a nadodane su i još dvije nove crtice – dogovor kompromis.

Upravo na novim crticama standardnog srpskog govora, hrvatski mediji su pali (pa kome se da slušati govor duže od 11 minuta?!). Zamislimo Vučićevu poziciju danas da su naši mediji puni naslova o Vučićevoj težnji za dogovorom s Albancima. A rekao je Vučić da za Srbe na Kosovu želi prava, a ne granice: “Hoćemo li dogovor s Albancima ili produžetak agonije u kojem svakako gubimo sve? Pitanje je vremena, za godinu, pet ili deset.” Ali, kao i tijekom posljednjeg posjeta Republici Hrvatskoj, komšijski pomažemo Vučićevom PR-u u izvrtanju činjenica. Valjda se u nedostatku svojih problema bavimo Vučićevim mišljenjem o Kninu koji je hrvatski te će takav i ostati. Naravno, ako u Kninu još netko ostane živjeti, ali o demografskim problemima i iseljavanju nemamo bombastične naslove.

Ustašama muka od Vučićevog govora

Slično kao u Hrvatskoj, između emitiranja Zadruge i Parova, srpski narod doživljava samo neprijatelje – Hrvate, Bošnjake ili Albance, a Vučićev PR to jako dobro koristi. Tu je i međunarodna zajednica koja, kada ne podupire Srbiju, bude označena NATO agresorom. Glavna tema nisu ekonomija i demografija – ponavljam, slično kao u Hrvatskoj. Kada se treba prebaciti fokus s Kosova, tu dolaze problemi s Hrvatima i obrnuto.

Je li Vučić rekao nešto novo? – Nije. Je li ovo nova nepoznata Vučićeva retorika? – Nije. Je li vrijeme da Vučić postane persona non grata  u Republici Hrvatskoj – Ne, nije. Vrijeme je da Hrvatska populistu Vučiću pokaže gdje mu je mjesto i koja je njena pozicija u svijetu, bez najradikalnijih diplomatskih poteza, već snažnom vlastitom vanjskom politikom – ne prema Srbiji, nego prema državama čije bi nas mišljenje zaista trebalo zanimati i od kojeg bi mogli imati interes. Upravo je reakcija predsjednice Kolinde Grabar Kitarović primjeren odgovor Vučićevom populizmu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *