Retorika predstavnika nacionalnih manjina

Nedavno pokrenuta referendumska inicijativa o izmjenama izbornog sustava ponovno je otvorila pitanje predstavljanja nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. Praktički od samog dobivanja prava na izbor predstavnika u parlamentu, predstavnici nacionalnih manjina moraju opravdavati svoju ulogu i svrhu postojanja predstavnika manjina. Proanalizirat ćemo kako to oni čine.

Prije svega, sada su prisiljeni imati defanzivan stav i braniti se od naleta populista. Naime, u hrvatskom parlamentu osim Živog zida, do sada nije bilo primjera pravog populizma. Bilo je mnoštvo demagoga i vještih manipulatora. Iz udžbeničke definicije populizma možemo zaključiti da populisti uvijek suprostavljaju jedinstveni i moralni narod nasuprot korumpiranih političkih elita. Referendume traže jer ih smatraju samo aklamacijom svoga stava, a ne doživljavaju ga kao jednim od izraza demokracije. Zvuči poznato?

Ne ulazeći u pitanje ocjene ustavnosti, niti mogućnosti da većina odlučuje o pravima manjine, nameće se pitanje zašto se predstavnici nacionalnih manjina doživljavaju kao određeno strano tijelo? I koliko su oni tome sami doprinijeli svojim radom?

Predstavnici nacionalnih manjina u svome radu i govorima u parlamentu ograničavaju se isključivo na domenu pitanja manjina koje predstavljaju. Često se pravdaju kako ne žele zadirati u određena pitanja koja ne spadaju u njihovu domenu. Ali u tome griješe. Jer ne postoji nikakva “domena” niti barijera da i oni sudjeluju u općim i značajnim pitanjima za RH. Na taj način rade na integraciji svoje nacionalne manjine, te bivaju prepoznati kao dio cjeline hrvatskog parlamenta.

Primjera radi, zastupnik koji je izabran u I. izbornoj jedinici neće govoriti samo o temama koji se tiču te izborne jedinice već o svim temama koje se nađu na dnevnom redu u Hrvatskome saboru. Naravno, velik dio rada predstavnika nacionalnih manjina odlazi na uređenje pitanja koja muče one koje predstavljaju. No unatoč tome, zasigurno postoji prostor u kojemu predstavnici nacionalnih manjina mogu izreći svoje stavove o porezima, minimalnim plaćama, zakonu o pobačaju, opremanju ratnog zrakoplovstva i drugim važnim temama. Ako ne pripadaju nikakvoj političkoj opciji, time su slobodniji izreći svoj osobni stav. Na taj način postaju ravnopravni saborski zastupnici, bitno povećavaju stupanj integracije nacionalnih manjina, a i opravdavaju svoj status i legitimitet.

Armin Hodžić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *