Retorička odrednica Trumpa stigla i u Italiju: Di Maio otvoreno protiv medija

Luigi Di Maio, čelnik Pokreta 5 zvijezda (M5S) poziva na otvoreni rat protiv talijanskih medija koji ‘svakodnevno zagađuju javnu raspravu, a najgore je što to rade javnim novcem’. Rat protiv unutarnjih neprijatelja države započeo je još osnivač M5S Beppe Grillo po uzoru na Donalda Trumpa koji je i prije preuzimanja vlasti u SAD-u medije targetirao kao primarnog krivca za gotovo sve krucijalne probleme u državnom sistemu.

Osim već ranije navedene retoričke podudarnosti između lidera nove talijanske vlade te Donalda Trumpa, interesantno je promatrati komunikacijske kanale kojima najavljuju napade na određenu grupaciju. Naime, populistički napadi ‘u ime obrane naroda od establišmenta‘ vidljivi su pretežito u direktnoj komunikaciji preko Facebooka i Twittera, a potonji je upravo karakterističan za komunikaciju Trumpa.

‘To nije novinarstvo, to je samo propaganda kojoj je cilj braniti interese male elite koja misli da može zadržati kontrolu i kada kiši i kada sunce sja’ napisao je Di Maio, a gotovo identične objave možemo pronaći i kod Mattea Salvinija te Giuseppea Contea.

Snagu društvenih mreža ponajbolje opisuje i nedavna izjava Mattea Salvinija koji navodi kako je ‘njegovu snimku na Facebooku pogledalo preko osam milijuna ljudi, što je puno više nego što bi dobio preko tradicionalnih medija’.

Iako je reagirao i predsjednik Sergio Mattarella koji smatra kako je bezuvjetna sloboda medija ključ demokracije, u talijanskoj javnosti i u mjesecu rujnu raste popularnost populističkim, odnosno antisistemskim političarim. Sve veće nezadovoljstvo europskom migrantskom politikom, posebice na samom jugu Italije, ostavlja otvoren prostor i za većim kritikama medijima koji podupiru navedene politike.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *