Republika Hrvatska konačno je pokazala diplomatski stav

Nakon izjave o načinu dolaska u Republiku Hrvatsku gospodina Aleksandra Vulina, ministra obrane Republike Srbije, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uručilo je notu Veleposlanstvu Republike Srbije u kojoj se gospodin Vulin proglašava kao persona non grata u Republici Hrvatskoj.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u noti podsjetilo da je Republika Hrvatska suverena država, članica Europske unije i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima. Spominjanje vrhovnog zapovjednika Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Republiku Hrvatsku je neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske. Nakon sramotnog izgreda koji se 18. travnja 2018. godine dogodio u Narodnoj skupštini Republike Srbije prilikom službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora, ova izjava ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina predstavlja dodatnu provokaciju koja sigurno ne pridonosi razvoju dobrosusjedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja.“ – navodi se u priopćenju MVEP.

Podsjećajući u noti kako je Republika Hrvatska članica Europske unije i NATO-a na primjeren način Republika Srbija postavljena je tamo gdje pripada – srpska diplomacija konačno mora postati svjesna da bez Republike Hrvatske neće moći postati članica navedenih organizacija. Naravno, ukoliko RH bude sposobna iskoristiti svoje prednosti kako bi ostvarila ciljeve vezane za Srbiju. Nestali, ratna odšteta te hrvatska nacionalna manjina.

Hrvatska u svojim rukama drži ključ koji otvara vrata srpskom članstvu u Europskoj uniji, a s obzirom na to da se otvorena pitanja ne mogu riješiti bilateralno još od međusobnog priznanja, nužno je iskoristiti moć koju RH posjeduje i imati nultu toleranciju na incidente koji se više ni ne mogu nazvati incidentima već sustavnom provokativnom politikom srpskog državnog vrha. Također, potrebno je ne podleći pritiscima međunarodne zajednice, kako je to nažalost uobičajeno.

Čekajući odgovor Republike Srbije prema načelu reciprociteta moramo uzeti u obzir da se odnosi sa Srbijom često koriste u dnevnopolitičke svrhe što trenutno vladajućoj stranci ide u prilog nakon podjele birača u kontekstu Istanbulske konvencije.

Valja izraziti nadu da posljednji vanjskopolitički potezi nisu prikupljanje političkih bodova, već stvaranje strategijske politike prema Republici Srbiji kakve Hrvatskoj kronično nedostaje. No, prije provođenja bilo kakve strategijske politike, potrebno je počistiti vlastito dvorište jer da bi se vanjska politika provodila uspješno, treba je pratiti uređena unutarnja politika; usuglašenost oko krucijalnih pitanja, a ne kontradiktorne izjave onih koji direktno ili indirektno kreiraju vanjsku politiku.

Nakon godina promašene vanjske politike na većini sfera međunarodnih odnosa, a posebno u odnosu na regiju jugoistočne Europe, posljednji potezi hrvatske diplomacije doimaju se kao pokazatelj dobrog smjera u kojem bi ona trebala odvijati.

 

Nevena Bjeliš

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *