PRIVREMENO ZAVRŠENA VIŠETJEDNA POLITIČKA KRIZA U NJEMAČKOJ: Tko je prikazao retoričku superiornost?

U ponedjeljak navečer stranke demokršćanske Unije (CDU/CSU) postigle su privremeni kompromis oko izbjegličke njemačke politike. Samim kompromisom privremeno je i okončana politička kriza koja je posljednjih tjedana inicirala mogućnost raspada njemačke Vlade, a samim time i nove prijevremene parlamentarne izbore.

“Drago mi je da smo postigli održivi kompromis oko izbjegličkog pitanja i ovaj kompromis mi dopušta da ostanem na poziciji ministra unutarnjih poslova” navodi predsjednik CSU-a Horst Seehofer. Ono što je inicijalno odlučeno na zajedničkom sastanku Unije jest otvaranje većeg broja tranzitnih centara u blizini granice sa susjednom Austrijom, gdje bi se provodila politika registracije, privremenog smještaja te potom vraćanje imigranata u zemlju gdje su se prvotno registrirale.

Komunikacijski sukob između Angele Merkel te Horsta Seehofera odlazi tako na stranu aktualne njemačke kancelarke, iako prvi dojam sugerira suprotno. ‘Pa ona je kancelarka samo zbog mene, a sada bi me se htjela riješiti! I ja bih joj trebao popustiti?!’ navodi njemački ministar unutarnjih poslova čime demonstrira kako nije spreman za velike kompromise sa Merkel.

Unatoč najavi kako će podnijeti ostavku na sve funkcije zbog nemogućnosti postizanja dogovora oko migrantske politike, Seehofer ipak podliježe pritisku. Ono što je točka prekretnica u pregovorima je izjava manjepoznatog šefa kluba CSU u parlamentu, Alexandera Dobrindta. ‘Ostatak vodstva CSU pokušao je odgovoriti Seehofera od ostavke. To je odluka koju ja jednostavno ne mogu prihvatiti!’ navodi Dobrindt čime zapravo retoričkim strateškim manevriranjem poručuje Seehoferu da ‘prihvati ideju kompromisa jer će u protivnom kreirati izlaz na dvije strane’.

Interesantnije od (novog) verbalnog sukoba aktualnih demokršćanskih lidera su upravo istraživanja javnog mnijenja koja prikazuju kako CSU ne stoji baš najbolje u vlastitoj utvrdi Bavarskoj. Iako su na parlamentarnim izborima imali podršku od 34%, svega nekoliko mjeseci nakon padaju na 29% što označava spremnost bavarske javnosti na europsko rješenje po pitanju migranata, a ne tzv. ‘njemačku solo akciju’. Kada promatramo podršku cijele njemačke javnosti, CSU može računati na 5%, što je ulazni prag u Bundestag.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *