PRISEGNUO NOVI TALIJANSKI PREMIJER GIUSEPPE CONTE: Stižu i prve reakcije političkih lidera

Novi talijanski premijer Giuseppe Conte prisegnuo je u petak poslijepodne u društvu predsjednika države Sergija Mattarelle. Nakon prisege uz tradicionalnu položenu ruku na knjigu Ustava, prisegnuli su redom potpredsjednici vlade Luigi Di Maio (M5S) i Matteo Salvini (Liga) te ostali članovi vlade.

Nova talijanska vlada službeno će krenuti sa djelovanjem nakon iskazanog povjerenja iskazanog u parlamentu. Unatoč najavi lidera ‘Forza Italia‘ te bivšeg talijanskog premijera Berlusconija kako novoj vladi ne planira iskazati povjerenje, za očekivati je kako će 60 posto zastupnika izglasati novu vladu. U novoj vladi će biti 18 ministara raspoređena između dva saveznika, a sama rasporedba je gotovo ravnopravna iako je Liga dobila samo 17 posto glasova na parlamentarnim izborima, u odnosu na 32 posto za M5S.

Nekoliko minuta nakon same inauguracije stigle su i prve reakcije lidera poput ruskog predsjednika Vladimira Putina te predsjednika Europskog vijeća i komisije.

U priopćenju iz Kremlja navode kako se očekuje od nove vlade u Rimu da doprinose razvoju i kvaliteti rusko-talijanske suradnje.

“Trebamo jedinstvo i solidarnost više nego ikad” zaključuje Donald Tusk uz izraženu nadu kako se naše društvo neće moći razvijati ako ne počiva na dijalogu punom poštovanja i lojalne suradnje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *