Pratite uživo ‘Brexit’ na Retorici: apeli direktora, nastavljaju se kvalitetne izjave vodećih britanskih političara

12:45 Apel utjecajnog izvršnog direktora

Dok se zastupnici pripremaju za glasovanje o Brexitu, potičemo ih da zapamte kako drže budućnost britanske automobilske industrije – ali i tisuće radnih mjesta koja ona podržava – u njihovim rukama. Brexit nam već nanosi štetu u proizvodnji, troškovima i radnim mjestima, ali to se ne može usporediti s katastrofalnim posljedicama prekida od našeg najvećeg trgovinskog partnera. I vlada i parlament imaju odgovornost da se “ne dogovore” i ne riskiraju uništavanje ove vitalne britanske industrije.’ navodi u pomalo dramatičnom apelu Mike Hawes.

22:47 Izjava Suelle Braverman

Nama se daje prehrana od propasti i pesimizma, izbor između predaje ili katastrofe. Ali naša nacija je veća od toga; možemo spasiti Brexit prije nego što bude prekasno, možemo odbaciti ovaj posao, možemo poštovati britanski narod za naš veliki narod.  Bivša ministrica Suella Braverman kvalitetnim izjavama demonstrira promišljenu te jednostavnu britansku retoriku koja je krasila njihov parlament.

16:30 200 milijuna ‘tweetova’ o Brexitu

Više od 200 milijuna ‘tweetova‘ koji se odnose na pojam Brexit poslani su od objave rezultata referenduma u Europskoj uniji. Oko dvije trećine njih poslani su iz Velike Britanije, javljaju iz uprave Twittera. Političari koji se najčešće spominju u objavama vezanim uz izlazak Velike Britanije iz EU su premijerka Theresa May, lider Laburista Jeremy Corbyn, zastupnik Laburista u britanskom parlamentu David Lammy te bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

16:00h Kvalitetan govor Therese May, laburisti najavili mobilizaciju zastupnika?

Sutra je najavljeno povijesno glasanje britanskog parlamenta o Sporazumu o Brexitu. Britanska premijerka Theresa May izjavila je ‘ako će zastupnici glasati protiv mog sporazuma, najvjerojatniji rezultat bit će paraliza u parlamentu, te bi riskirali da do Brexita uopće ne dođe’. Riječ je o rečeničnom indikatoru što nas očekuje u idućih nekoliko dana. Naglasak je stavljen na dvije riječi – mog paraliza koje unutar ove rečenice i nemaju preveliki povijesni značaj za Veliku Britaniju, no dokazuju koliko je važno dijelu Konzervativne stranke predvođene premijerkom May da se isti sporazum usvoji. Iako nije otvoreno zastupala mogućnost britanskog napuštanja Europske unije, May u nastavku današnjeg govora naglašava odgovornost, odnosno navodi kako ‘zastupnici ne smiju iznevjeriti narod koji je podržao Brexit na referendumu u lipnju 2016. godine’. 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *