POSTAJE LI ITALIJA NOVA MAĐARSKA? Conte u kratkom govoru potvrdio dvije političke smjernice

Ono što je najavljivano nekoliko dana, jučer je ostvareno – šef talijanske države Mattarella pozvao je oko 17:30 ConteaQuirinale, predsjedničku palaču. Nakon gotovo dvosatnog govora, Conte je stao pred novinare te poručio kako je mandat prihvatio s rezervom. Riječ je o uobičajenoj frazi nakon razgovora s predsjednikom, a nakon sastanka sa svim dionicima buduće vlasti, otklonit će rezervu te će predložiti 65. vladu talijanske republike.

U relativno kratkom govoru novi talijanski premijer potvrđuje dvije buduće političke smjernice za Italiju. Kao prvu navodi kako će Italija i dalje biti čvrsto vezana uz Europsku uniju te sve ostale asocijacije čija je član, dok u nastavku najavljuje provođenje predizbornog programa koji su potpisali predvodnici talijanskih populista – Matteo Salvini i Luigi Di Maio. Pomalo kontradiktorno zvuči izjava kako će Italija kompletirati budući proces europskog bankarskog jedinstva, isti onaj proces kojemu su se predvodnici Lige i Pokreta žestoko opirali.

Danas započinje treća Republika. To sam vam rekao, to sam obećao, u medijskom obraćanju rekao je Di Maio kada je vidio da je Mattarella pozvao Contea na razgovor. Ostaje za vidjeti koliko će ostalih obećanja iz predizbornog programa provoditi čelnici talijanskih populista, u ovom slučaju prve populističke europske vlade.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *