Politički kaos zvan Brexit: britanski parlament ponovno odbacio sporazum

Ni modifikacije u sporazumu o britanskom povlačenju iz Europske unije koje je ispregovarala premijerka Theresa May nisu uvjerile zastupnike parlamenta koji su odbacili sporazum s 391 glasom protiv i 242 za. Iako je ovo već drugi veliki politički poraz u posljednjih nekoliko mjeseci, premijerka May najavljuje novu borbu odbijajući proglasiti smrt sporazumu.

Pravno mišljenje državnog odvjetnika Geoffreya Coxa uvelike je odredilo smjer rasprave te konačnog glasanja o sporazumu. Naime, Cox navodi kako je mogućnost beskrajno dugog zatočeništva u mehanizmu ostao nepromijenjen modifikacijama koje je Theresa May ispregovarala prije nekoliko dana u Bruxellesu. Nakon očekivanog poraza na glasanju, May najavljuje kako će danas zastupnici imati priliku glasati o No deal, odnosno da Britanija napusti Europsku uniju 29. ožujka bez ikakvog sporazuma koji bi stvorio politički, diplomatski, ali i gospodarski kaos u Velikoj Britaniji. Pretpostavke su da niti No deal neće prikupiti političku većinu u parlamentu, s toga će se već sutra na glasanje staviti produljenje procedure izlaska po članku 50. Lisabonskog ugovora, odnosno pomicanje datuma sa 27. ožujka na još uvijek nepoznat datum.

Nastali politički kaos, simplificirano nazvan Brexit, ponajbolje je slikovito objasnio Jacob Rees-Mogg, zastupnik Konzervativne stranke navodeći kako je teže izaći iz backstopa, nego iz Europske unije prema članku 50. No, iako se iz redova vodećih britanskih političkih opcija kreiraju poruke o mogućnosti produljenja datuma sa 27. ožujka, riječ je o opciji koji moraju verificirati i zemlje članice Europske unije, koje u ovom trenutku i nisu pretjerano sklone tom scenariju. Nekoliko sati nakon poraza sporazuma u parlamentu, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio je kako bi britanski zahtjev za produljenjem roka za izlazak iz EU morao biti vjerodostojno objašnjen i opravdan. Poruke koje su primjetne kod europskih političara je da se EU intenzivno priprema za No deal koji će uvelike promijeniti političku situaciju u Europi.

Povratak Nigela Faragea, i ovoga puta izostala odgovornost

Predvodnik Leave kampanje, Nigel Farage, nakon medijske pasivizacije, ponovno kreira nešto negativniji diskurs te ulazi u direktan sukob sa belgijskim zastupnikom Verhofstadtom u kojem između ostalog navodi kako britanski više ne žele uvrede, ne žele vladavinu EU nad Britanijom te napuštamo EU 29. ožujka, potpuno smo spremni za to, ostalo je još samo nekoliko grba na tom putu. Riječ je o euroskeptiku koji je dugogodišnju političku karijeru gradio na izlasku Velike Britanije iz EU, a kada je ostvario političku pobjedu na referendumu 23. lipnja 2016. godine, podnosi ostavku odbijajući preuzeti odgovornost za naciju. ‘23. lipnja mora postati praznik kojeg ćemo nazvati Dan neovisnosti’- riječi su Nigela Faragea nakon službenih rezultata referenduma, ne dajući do znanja auditoriju kako će svega nekoliko sati nakon dati ostavku na čelnu poziciju u UKIP-u te ostaviti Veliku Britaniju u političkoj kaotičnoj situaciji koju nije uspjela pobijediti niti tri godine nakon, sudeći po jučerašnjim scenama britanskog parlamenta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *