PALA ŠPANJOLSKA VLADA: Socijalist Pedro Sánchez novi španjolski premijer

U španjolskom parlamentu u petak je iskazano nepovjerenje popularnoj manjinskoj vladi premijera Mariana Rajoya nakon potvrđene presude za korupciju. Nakon sedam godina konzervativne vladavine, na politički tron vraćaju se socijalisti koji se desetljećima izmjenjuju na vlasti uz novog premijera – Pedra Sáncheza.

Interesantno je kako se promjena vlasti u Španjolskoj događa za vrijeme gospodarskog oporavka, ali i političke krize uzrokovane zahtjevom za nezavisnošću pokrajine Katalonije.

Nakon što je Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) dobila podršku manjih stranaka u parlamentu za izglasavanje nepovjerenja, automatski preuzimaju vlast kao trenutno najveća oporbena stranka. Za održavanje na vlasti do idućih parlamentarnih izbora 2020. godine, PSOE na čelu sa novim premijerom Sánchezom mora tražiti potporu stranke gospodarskih neistomišljenika Podemos kao i zagovornika nezavisnosti Katalonije i Baskije.

Narodna stranka (PP) predvođena dojučerašnjim premijerom je u 2011. godini smijenila s vlasti lijevi centar u jeku velike gospodarske krize. Sada kada španjolsko gospodarstvo bilježi godišnji rast po stopi od tri posto dolazi nova smjena vlasti. O gospodarskom oporavku nekadašnje europske sile govori i posljednja izjava Rajoya koji napušta mjesto premijera. ‘Bila mi je čast biti premijer bolje Španjolske u odnosu na ovu koju sam zatekao. U ime dobrobiti Španjolske nadam se da će moj nasljednik biti takav.’

Socijalist Pedro Sánchez postao je novi španjolski premijer nakon što je prije dvije godine gotovo smijenjen s vrha PSOE-a. ‘Svjestan sam odgovornosti koju preuzimam, kompleksnog političkog trenutka kroz koji prolazi naša zemlja. Suočit ću se sa svim izazovima ponizno i predano’ izjavio je Sánchez novinarima nakon što je 180 zastupnika izglasalo nepovjerenje vladi. ‘Spreman sam modernizirati i transformirati zemlju te slušati hitne socijalne probleme mnogih ljudi koji pate zbog nejednakosti’ zaključuje Sánchez, inače veliki pobornik projekta Europske unije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *