Oporba i u krizi vlasti ostaje – oporba

Premijer Plenković ipak je pročitao mailove koji su objavljeni u javnosti i nazvani aferom „hotmail“ pa je tako u dogovoru s potpredsjednicom Vlade zaključio kako je najbolje da ona podnese ostavku. Ne ulazeći u meritum ove afere nužno je osvrnuti se na retorički kvalitetan nastup Plenkovića i bivše ministrice Dalić usmjeren na aspekt hrvatskog gospodarstva i krizu koju bi slom Agrokora izazvao. Kao što je i ranije govorio Plenković, kako stranka ne može biti talac jedne osobe, Dalić je vođena istom tezom naglasila kako nije učinila ništa nezakonito niti nemoralno već da zbog percepcije javnosti i koalicijskih partnera, a za dobrobit Vlade, stranke i države napušta svoju funkciju.

Ostavka Martine Dalić izazvala je reakcije na političkom spektru Republike Hrvatske. Izvanrednu konferenciju za medije organizirali su gotovo svi akteri oporbenih stranaka. Kako su ovog puta iskoristili krizu Vlade te što dalje zahtijevaju od vladajućih, analiziramo u nastavku.

Prvenstveno se valja osvrnuti na izjave šefa (nekada) glavne oporbene stranke, Davora Bernardića od 10. svibnja kada su mailovi objavljeni u javnosti. Naime, Bernardić je izjavio da ne traži ostavku premijera Plenkovića, kao ni Martine Dalić, već da traži zatvor za krivce.

Nekoliko dana nakon zbunjujućeg zaključka Bernardiću je valjda netko objasnio da se u zatvor ne ide „tek tako“, da živimo u demokraciji i da postoje određeni procesi koji su preduvjet kaznenih postupaka pa je svoj stav korigirao.

Nazivajući ovu aferu „najvećom korupcijskom aferom u povijesti Hrvatske“, Bernardić je pozvao DORH da reagira i tražio nove izbore. Neuvjerljiv je Bernardić bio u javnom nastupu možda i zbog svijesti da novim izborima SDP ne bi dobio ništa. Baš suprotno, vjerojatno bi izgubio koju fotelju u Saboru, a za to bi on bio glavni krivac. Što se dogodilo s najvećom oporbenom strankom? Tko je korektiv ove Vlade? – SDP s Bernardićem na čelu sigurno nije.

Populistički Živi zid reagirao je preko glavnog tajnika stranke Tihomira Lukanića. Živi zid podnio je kaznenu prijavu protiv Martine Dalić, Zdravka Marića, Ante Ramljaka i premijera Andreja Plenkovića. “Martina Dalić više nije toliko važna. Važna je odgovornost samoga premijera jer je njegova izvršna vlast, njegova je izvršna i zapovjedna odgovornost i u cijelom ovom procesu je on morao znati. A iz mailova je vidljivo da je i znao, tako da je kazneno odgovoran on”.

Živi zid je od populističke stranke, od faktora postao subjekt političkog djelovanja u Hrvatskoj što pokazuje i posljednji Crobarometar te se približio SDP-u na samo 5% potpore što je zabrinjavajuća činjenica. Ne samo za SDP nego za cijelu državu. Stoga i ne čudi kvalitetnija izjava za medije predstavnika Živog Zida od Bernardićeve. Zaista je krajnje vrijeme da se SDP trgne.

Božo Petrov, često i sam spominjan u ovoj aferi, izjavu je iskoristio da javnosti ponovi da MOST ništa nije znao i da odbacuje optužbe premijera Plenkovića. Petrovove riječi vjerojatno su istinite. MOST je platio svoju političku naivnost, prebrzo je sudjelovao u Vladi vođen isključivo lokalnim iskustvom, te je za pretpostaviti – ako su predstavnici MOST-a nešto i znali, oni to nisu razumjeli.

Nužno se osvrnuti na izjavu predsjednice GLAS-a i predvodnice takozvane Amsterdamske koalicije, Anke Mrak Taritaš. Gospođa Mrak Taritaš iza sebe očigledno, kao i u kampanji za lokalne izbore, ima kvalitetan PR tim pa se na njenu jučerašnju reakciju može ugledati ostatak oporbe. Provokativna, ali suvisla izjava potkrijepljena argumentima ono je što nam treba na političkoj sceni. “Premijer i potpredsjednica Vlade imali su priliku obračunati se s ortačkim ili crony kapitalizmom. Oni ne samo da to nisu učinili nego su po tom modelu krenuli dalje, odlučili pogodovati određenoj skupini ljudi, a iz objavljenih e-mailova čitam bahatost i ismijavanje građana Hrvatske”

Zaista, kako je govorio predsjednik Tuđman,  Hrvatskoj treba i lijeva i desna noga. Hrvatskoj treba SDP kao snažna politička stranka, kao korektiv Vlade. Hrvatska danas hoda na jednoj nozi  i to, čini se, ne hoda u dobrom smjeru.

Ne smijemo zaboraviti ni važnog subjekta ove cijele priče – Ivicu Todorića, najpoznatijeg blogera u Hrvata. Tek ćemo čuti ono što on ima za reći i što će još „iscuriti u medije“.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *