Očekivani američko-talijanski savez: ‘Obojica radimo za narod!’

Novi američko-talijanski savez vlastitu je potvrdu dobio pobjedom žuto-zelene koalicije na talijanskim parlamentarnim izborima. Naime, Matteo Salvini, sadašnji ministar unutarnjih poslova te lider Lige, snažno je podupirao pobjedu Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

Iako se od samog razgovora u američkoj javnosti i nije previše očekivalo, same teme su i više nego kvalitetno pripremljene počevši od aktualnog problema na Sredozemlju, kao i dovršetak Transjadranskog plinovoda (TAP) čime bi se uvelike smanjila talijanska ovisnost o ruskom plinu. ‘Energetska sigurnost zapadne Europe ovisi o izgradnji plinovoda’ kazao je Trump. Ono što je Conte označio kao primarnu zadaću Italije jest upravo priznavanje glavne uloge u diplomatskoj stabilizaciji Libije. Navodi kako će se upravo u Italiji održati konferencija o Libiji.

Osim gospodarskih pitanja, Conte otvara i sličnost političke platforme između talijanske koalicije te Donalda Trumpa. ‘Postoji mnogo toga što nas ujedinjuje’ – navodi Conte u kontekstu provođenja volje birača te cjelokupnog naroda, a ne političke službe viših sila, odnosno korporacija.

Identifikacija u migrantskoj politici

‘Taj čovjek radi sjajan posao. Vrlo je odlučan, kao i ja!’, rekao je u Ovalnom uredu Donald Trump, pohvalivši pritom Conteovu migracijsku politiku. Osim primjetne identifikacije u migrantskoj politici, složili su se i u kontekstu Rusije kao važnog europskog saveznika.

Talijanski mediji navode kako je posjet Washingtonu trebao omogućiti Conteu, premijeru bez prethodnog političkog iskustva, izgradnju političkog te međunarodnog ugleda. Talijanska vlada, iako suglasna o važnosti premijera Contea, i dalje u javnosti izgleda kao politička platforma dvojice lidera trenutno najsnažnijih političkih opcija – Mattea Salvinija kao predvodnika Lige te Luigija Di Maija, lidera antisistemskog M5S.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *